(c) Joris Luyten

Volgende keer in Het Goeie Leven: aardappelen

Aardappelen nemen dan wel veel plaats in beslag, maar 100 dagen na het planten eet je wel al van de allereerste ‘jonge patatjes’! Eén plantaardappel levert zo’n halve tot anderhalve kilo aardappelen op: bewaaraardappelen zijn het productiefst. In de volgende aflevering van ‘Het Goeie Leven’ tonen de 12 kandidaten hun aardappeloogst aan presentator Wim Lybaert. Wie zou er de mooiste exemplaren uit de grond halen en verdient de riek? Wim zet alvast enkele teelttips op een rij.

Voorkiemen vroege en late aardappelen: februari, maart
Planten vroeg en late soorten: tweede helft maart en april
Oogsten vroege soorten: tweede helft juni tot en met augustus
Oogsten late soorten: september en eerste helft oktober

Oogsten
Wanneer het loof is afgestorven. Oogst met je handen of een riek met stompe punten. Zorg ervoor dat er geen enkele aardappel blijft zitten, wil je niet dat je tuin volgende lente vol aardappelscheuten staat.

Tips

  • Bedek het loof helemaal met aarde eens het 10 cm hoog staat, en een tweede keer bij de volgende 10 cm.
  • Kweek eens wat aardappelen in een zak: 3 stuks in een oude potgrondzak leveren al een paar kilootjes op.

Bewaren
Oogst jonge aardappelen naarmate je ze nodig hebt en maak ze meteen klaar, dan bevatten ze de meeste suikers. Bewaaraardappelen blijven op een droge, donkere en koele plek (kelder, 8 tot 10 °C) 3 tot 6 maanden goed.

Opgelet
Late aardappelen hebben vaak te lijden onder de aardappelziekte. Plant liever vroege soorten, en oogst niet te laat.

Nachtschadefamilie
De familie van de nachtschaden waartoe onze geliefde tomaten, aardappelen, chilipepers, paprika’s en aubergines behoren, heeft haar naam niet gestolen: die groenten zijn inderdaad een beetje schadelijk. Hun bladeren en bloemen bevatten immers solanine, een stof die in heel hoge dosissen giftig kan zijn. Maar ook de vruchten bevatten een klein beetje solanine, tussen 3 en 13 mg. Je hoeft je echter geen zorgen te maken: solanine is pas vanaf 400 mg levensbedreigend voor een volwassen persoon. Aardappelen die onder invloed van het licht groen gekleurd zijn, laat je wel beter links liggen, want zij hebben een hoger solaninegehalte.

Meer informatie over aardappelen in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: