Volgende keer in Het Goeie Leven: bonen

Boontjes mogen mei niet zien, maar eens de lentekoude en nattigheid voorbij kweek je bonen zonder omkijken. Struikbonen groeien het snelst, maar klimbonen geven meer opbrengst per vierkante meter. Tuin- of labbonen zijn een geval apart, die mogen al in maart de grond in. Wij zijn alvast benieuwd naar de verschillende soorten die de zes moestuinduo’s uit ‘Het Goeie Leven’ aan Wim zullen tonen.

Klimbonen
Zaaien: tweede helft mei tot eind juni
Oogsten: tweede helft juli tot midden oktober

Struikbonen
Zaaien: tweede helft mei tot midden juli
Oogsten: tweede helft juli tot midden oktober

Tuin- of labbonen
Zaaien: maart
Oogsten: juni en juli

Oogsten 
Begin snel te plukken, ook als de boontjes nog (te) klein lijken, en pluk elke 2 tot 3 dagen; zo niet stopt de plant haar productie van nieuwe bloemetjes en boontjes. Laat op het einde van de oogst wat bonen hangen, voor zaad voor volgend jaar of als droogboon voor de winter.

Tip
Knip na de oogst de bonenstruiken af maar lat de wortels zitten, die geven nog wekenlang gratis stikstof af aan de grond.

Bewaren
Koel en donker, bijvoorbeeld in een frisse kelder (10 – 15 °C), in een emmer. In de koelkast kun je ze een paar dagen houden

Opgelet voor de zwartebonenluis

Meer informatie over bonen in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: