(c) Joris Luyten

Volgende keer in Het Goeie Leven: paprika en peper

Ook al eet je chilipepers niet als een volwaardige groente, toch kweek je ze op dezelfde manier als paprika’s. Voor een succesvolle oogst houd je ze het best in de serre, al lukt het ook in een pot, op de heetste plek van je terras. Wim Lybaert geeft je enkele tips.

Zaaien onder glas (min 20 °C): maart
Verpotten (onder glas, min 20 °C): april, mei
Zaaien in de serre: tweede helft april tot midden mei
Zaaien in volle grond: tweede helft mei, juni
Oogsten in de serre: juni tot en met oktober
Oogsten uit volle grond: augustus tot en met oktober

Oogsten
De eerste paprika’s kun je al groen oogsten, maar rood, oranje of geel smaken ze veel zoeter. Chilipepers oogst je wanneer ze vuurrood zijn, of de kleur hebben die op het pakje zaad staat; je hebt immers ook witte, gele, oranje…

Tip
Denk niet te snel dat je pepers niet willen lukken, het zijn gewoon erg trage groeiers. Probeer zeker eens de superzoete en makkelijk te kweken paprika Corno di Toro

Bewaren
Zeker 1 week, bij 10 – 15 °C, op het bovenste schap van de koelkast.

Opgelet
Bladluizen houden van paprika’s; besproei bij een grote plaag met een biologisch insecticide. Let op voor rottingsschimmels (botrytis); houd de bladeren droog en zet je serre zo vaak mogelijk open. Snoei paprika’s terug tot 2 o 3 hoofdstengels, zodra ze 40 cm hoog zijn, voor nog meer opbrengst.

 

Meer informatie over paprika’s en pepers in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: