(c) Joris Luyten

Volgende keer in ‘Het Goeie Leven’: pompoenen

Pompoenen zijn zo gemakkelijk! Ze groeien snel, leveren kilo’s oogst op en je hebt er amper omkijken naar, mits ze genoeg zon, water, compost en mest krijgen welteverstaan. Het zijn superrobuuste planten: alleen tegen vorst kunnen ze niet tegen. In de volgende aflevering van ‘Het Goeie Leven’ strijden de kandidaten nog een laatste keer voor de riek van beste kweker. Wim geeft ons alvast zijn ultieme tips voor een mooie pompoenoogst.

Zaaien onder glas: half april tot en met mei
Planten:
half mei tot en met juni
Oogsten:
half september tot en met oktober


Oogsten
Voor de vorst, zodra steel groeven begint te vertonen of donker kleurt (butternut). Oogst ze met de steel en een stukje stengel er nog aan. Laat na het oogsten een week narijpen in een bakje met stro, daarna bewaren ze nog langer.

Tip
Strooi een mulchlaag onder de jonge planten, dat houdt het vocht beter vast en voorkomt onkruid. Leg een laag stro onder de rijpende pompoenen, zodat ze niet gaan rotten.

Bewaren
Droog, donker en koel, in de kelder, tussen 10 en 12 °C kun je ze gemiddeld 3 tot 4 maanden houden, sommige zelfs tot in mei.

Opgelet
voor slakken op piepjonge plantjes. Strooi ecologische slakkenkorrels.

 

Meer informatie over pompoenen in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: