Volgende keer in ‘Het Goeie Leven’: de strafste slakweker
Sla is een echte groente voor beginners: zaaien, water geven, wieden en klaar. In de volgende aflevering van ‘Het Goeie Leven’ presenteren de zes duo’s, het ene duo met al wat meer moestuinervaring dan het andere, hun mooiste en lekkerste sla en reikt presentator Wim Lybaert de riek voor de ‘beste slakweker uit’. Voor ons zet hij enkele plant- en oogsttips op een rij.
Naast de klassieke kropsla zijn er heel wat andere soorten om mee te experimenteren: Batavia, ijsbergsla, bladmosterd, andijvie,… . Zaai elke 2 weken wat bij, en je hebt 7 maanden lang verse sla op je bord.
Zaaien onder glas: van maart t.e.m. september
Zaaien in vollegrond: van april t.e.m. september
Planten: van april t.e.m. september
Oogsten: van april t.e.m. november

Oogsten
Oogst snijsla vanaf 10 cm hoogte, kropsla snijd je af zodra je een krop voelt. Je kunt van kropsla ook systematisch de buitenste bladeren plukken.
Bewaren
Oogst à la minute. Bewaar overschot maximaal 3 dagen in een vochtige handdoek in de keuken.
Tips
- Hartje zomer wil slazaad soms niet kiemen wegens te warm; stop het eerst een nachtje in de koelkast.
- Heb je maar een klein gezin, kweek dan minikropjes als Little Gem.
- Zaai vanaf juli wintersla als radicchio rosso, groenlof, andijvie, veldsla….
Meer informatie over sla in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.
Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.