(c) Joris Luyten

Volgende keer in Het Goeie Leven: wortel

Een wortel uit eigen tuin smaakt super! Maar om een perfect recht en gaaf exemplaar te kweken, mag je niet te zware grond hebben en moet je de wortelvlieg te slim af zijn. De zes moestuinduo’s uit het televisieprogramma ‘Het Goeie Leven’ tonen in de volgende aflevering hun oogst zomerwortelen. Wim Lybaert geeft ons alvast enkele zaai- en oogsttips.

Zaaien: maart tot en met juli
Oosten: juli tot en met november

© VRT Thomas Sweertvaegher / Switn
© VRT Thomas Sweertvaegher / Switn

Oogsten
Lift wortelen met een woelvork of riek uit de aarde; trek er niet zomaar aan, ze breken af. Oogst op het moment dat je ze nodig hebt en laat het loof eraan tot je ze klaarmaakt.

Tip
Begin met één soort die je zowel in de lente als in de zomer kunt zaaien, zoals Nantes. Later kun je variëren met lente- en winterwortelen. Tuinier je op zware grond, zaai dan korte of ronde wortelen zoals de Parijse Ronde

Bewaren
Zomerwortelen eet je meteen.

Opgelet
Zaai je wortelen onder insectengaas of in een pot die je wat hoger zet, zo ben je de wortelvlieg te snel af. Wied ’s avonds en bedek de bodem met 3 cm grasmaaisel, tegen het onkruid.

 

Meer informatie over wortels in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: