Volgende keer in Het Goeie Leven: zomerkool

Kolen moet je met zorg planten, maar vanaf dan groeien ze als…kool. Met een uitgekiend plan eet je het hele jaar rond kolen. Je hebt immers zomerkolen (bloemkool, broccoli, spitskool en wittekool, herfstkolen (Chinese kool en paksoi) en winterkolen (rodekool, savooi en spruiten). Volgende dinsdag gaan de duo’s uit ‘Het Goeie Leven’ aan de slag met zomerkolen maar Wim geeft nu al zijn tips prijs. 

r2016_a0000_12032173_klein
© VRT Thomas Sweertvaegher / Swit

Zaaien onder glas: maart
Planten onder glas: april
Oogsten: van juni tot en met oktober

Oogsten
Snijd zomerkolen op tijd af, voor ze doorschieten.

Tips

  • Druk de aarde bij het uitplanten altijd goed aan, zodat de stengel stevig verankerd is.
  • Opgelet voor duiven, slakken, rupsen van het koolwitje of larven van de koolvlieg. Plant kolen altijd onder insectengaas, dan ben je van al die problemen in één keer verlost.
  • Gooi een handvol kalk in het plantgat, dan vermijd je knolvoet, een hardnekkige bodemschimmel.

Meer informatie over zomerkolen in de moestuin en in de keuken vind je in het boek ‘Mijn Oogst’ door Laurence Machiels en Wim Lybaert. Verkrijgbaar in de webshop van Fence.

Benieuwd naar meer? Kijk dinsdag om 20u40 naar een nieuwe aflevering van Het Goeie Leven op één.

HetGoeieLeven_Logo (1)

%d bloggers liken dit: