Bloemen en PlantenTuinplanten

Voorjaarsbollen op pot

Is het nog te vroeg om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien? Haal dan voorjaarsbollen op pot in huis!

Vrolijke voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen op pot zijn een fijne manier om het voorjaar in je tuin te vervroegen. Wanneer het eerste beetje warmte zich aandient kun je de bloemen uit het potje zien schieten tot vrolijke, geurende voorjaarsbloemen.

Voorjaarsbollen op pot kunnen in de volle grond geplant worden of in bakken voor op het balkon of het terras. Binnen het assortiment komen we bekende producten tegen, in vele kleuren en maten: hyacinten (Hyacinthus), narcissen (Narcissus) en blauwe druifjes (Muscari) zijn de echte toppers. Hoe groter de bolmaat die de kweker in de potjes heeft gestopt, hoe beter de kwaliteit met meer en grotere bloemen op een steel.

Maar met de hyacinten, narcissen en blauwe druifjes is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben namelijk een koude periode nodig om in bloei te komen. Dus als je eerder dan in de normale bloeimaanden (van maart tot mei) van ze wilt genieten, moet de kweker twee keer een list verzinnen. Eerst moeten de (droge) bollen een aantal weken geconfronteerd worden met lage temperaturen van 5-10 graden Celsius. Daarna worden ze door de kwekers in potjes geplant en worden ze in kassen bij aanzienlijk hogere temperaturen in bloei “getrokken”, alsof ze het voorjaar voelen. De planten bloeien dan precies in februari en worden als het ware gefopt omdat ze denken dat het al voorjaar is.

Hoe verzorg je voorjaarsbollen?

Voorjaarsbollen op pot als hyacint, narcis en blauw druifje hebben allemaal dezelfde verzorging nodig waarmee ze lang plezier geven:

☀️ In de tuin stellen de planten weinig eisen, ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt doen ze het bijzonder goed en beleef je er extra lang
plezier aan.

? De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke plek, des te langer zal die daar bloeien. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water maar maak de bollen niet te nat, want dan kunnen ze gaan rotten. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.

Genieten maar!


www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: