Kamerplanten

Vrouwentong | Kamerplant van de maand

Hoi november, hoi Vrouwentong! Geworteld in de woestijn van Ethiopië, bevalt het Vrouwentong ook prima bij jou thuis. Een plekje bij de verwarming is daarbij geen enkel probleem. Deze makkelijke gast groeit stilletjes maar stevig en toont daarbij vergrijsde groentinten met prachtige strepen, vlekken en fel gele randen. Eentje om dit najaar zeker in huis te halen.

Voordelen van Sansevieria

Terwijl jij aan het genieten bent van deze prachtige decoratieve plant, werkt ze zelf heel hard. De vrouwentong (Sansevieria) zet alles op alles om de luchtvochtigheid in je huis op orde te krijgen, zodat ook je huid, ogen en luchtwegen van de plant kunnen genieten. Ze zet giftige stofjes namelijk om in zuurstof. Ideaal voor als je in deze bijzondere tijden van thuis werkt.

Kleuren en vormen

Vind je het niet erg om een beetje keuze te hebben? Gelukkig, want er zijn ongeveer 70 verschillende soorten vrouwentongen. Kenmerkend is het grijsgroene blad met strepen, vlekken en gele randen. Wil je de plant iets donkerder? Zet haar dan verder van het raam af. Lichter? Zet haar dan dichterbij het raam. De plant kan in elk geval wel wat warmte verdragen, want ze is afkomstig uit de woestijn.

De bladeren zijn stevige punten, die recht uit de aarde steken. Deze flinke punten worden vaak niet hoger dan een meter. Het groeien doen ze wel met volle kracht. De pot kan zelfs barsten als deze niet groot genoeg is. Bloemen komen weinig voor. Maar als ze er zijn, belonen ze je geduld met een heerlijk zoete geur.

De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, de Vrouwentong met groene, lange bladeren met een goudgele rand.

Verzorgingstips

Vrouwentong is een easy care plant, joepie! Toch zetten we even de belangrijkste tips op een rijtje.

  • Geef je vrouwentong een ruime pot, want ze groeit graag en hard.
  • De plant kan prima tegen droge warmte, bijvoorbeeld die van centrale verwarming.
  • Ze staat graag in het licht, maar is geen fan van de brandende zon.
  • Geef deze woestijnbewoner weinig water, laat de aarde tussen gietbeurten goed uitdrogen.
  • Belangrijkste tip: liever te weinig dan te veel water.

 

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: