Doe-het-zelfEropuit

Wandel door het wonderlijke Waverwoud

In de vroege middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen de Nete en de Dijle. Toen was de omgeving van Sint-Katelijne-Waver en Putte een woest gebied met ontoegankelijke moerassen en dichte bossen. Nu is het woud opgedeeld in verschillende bossen. Ontdek waar je via verbindingsstukken urenlang kan wandelen.

Paddenstoelenwandeling

De bunker aan de Berlaarbaan in Sint-Katelijne-Waver is het startpunt van onze wandeling door de Gasthuisbossen en de Hondsbossen. In de Gasthuisbossen zien we naast paddenstoelen zoals de grote stinkzwam, vliegenzwam en parelstuifzwam ook enkele opvallende houten exemplaren staan.

“Die hebben de vrijwilligers gemaakt en zijn onderdeel van de paddenstoelenwandeling. Kinderen kunnen gewoon de paddenstoelen volgen en onderweg ook opdrachten uitvoeren en zo wat bijleren over het bos en zijn bewoners”, vertelt Jimmy, conservator van de bossen.

Verschillende biotopen en uitzichten

De Gasthuisbossen was vroeger een productiebos van het OCMW Mechelen. Bomen van één bepaalde soort die in strakke rijtjes aangeplant werden om dan later gebruikt te worden voor de houtopbrengst. 10 jaar geleden heeft het OCMW het aan Natuurpunt gegeven om te beheren. Zij proberen dit bos weer wat natuurlijker te maken met meer verschillende soorten.

Dat komt de biodiversiteit ten goede. Zo hebben ze sinds een paar jaar een haviksnest, vorig jaar ook een ransuil en soms bosuilen en we merken ook dat het wild zoals hazen, fazanten en reeën meer op hun gemak zijn omdat ze zich veiliger voelen.

Hondsbossen

De Hondsbossen hebben een heel ander uitzicht dan de Gasthuisbossen. Die zijn van nature heel moerassig. Vroeger kon je er op veel momenten niet in. Ondertussen liggen de wandelpaden droog en kan je er het hele jaar door terecht. De naam doet misschien anders vermoeden, maar ook hier geldt de regel: honden aan de leiband. Dit geldt in al de natuurgebieden.

Natuur in de buurt

? Mechels Rivierengebied
In het Mechels Rivierengebied kan je heerlijk wandelen langs het water of vogels spotten in een van de vogelkijkhutten. Dit grote natuurgebied omvat het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk. Je maakt er prachtige wandelingen langs grazende gallowrunderen.

? Oude Spoorwegberm
De Oude Spoorwegberm is gelegen in Kontich, Duffel en Rumst. Het gebied omvat een deel van de voormalige spoorweglijn 25A. Je kan dit gebied bezoeken via de wandelknooppunten of als je liever fietst, via de fietstocht “Langs 7 waterlopen”.

? Den Battelaer
Den Battelaer is een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle en is een thuis voor veel planten en dieren, waaronder de blauwborst, rietzanger, krakeend en moeras-vergeet-me-nietjes. GGG Zennegat is een sigma-overstromingsgebied met getijdenwerking, een echt spektakel.

Leuk voor kinderen

? Natuurschatten in de Hondsbossen
In de Hondsbossen vind je schatten, het zijn natuurschatten. Je komt in totaal zes leuke opdrachten tegen. Elke opdracht gaat over een natuurschat. In het bos vind je telkens een bijpassend informatiebord.

? Paddenstoelenwandeling in de Gasthuisbossen
Volg de rode bordjes en vind de 5 houten paddenstoelen met elk een leuke opdracht. Zo kom je meer te weten over de dieren in het bos en kan je ze helpen.

Meer wandeltips vind je op de website van Natuurpunt.


Tekst: Natalie Sterckx

%d bloggers liken dit: