SiertuinTuintips

Wat met je gazon na Maai Mei Niet?

Wil jij voortaan minder én minder kort maaien, en zo de natuur een duwtje in de rug geven? Met deze tips creëer je een kleurrijk gazon voor vlinders en insecten.

Tip 1: Speel met de lengte van je gras

Hou de stukken die je frequent maait zo beperkt mogelijk. Houd het gras kort daar waar je loopt en zit. Maai bijvoorbeeld paadjes en cirkels voor je tuinmeubelen.

De andere stukken maai je minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je om de drie weken, andere maar enkele keren per jaar. Bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september. Zo vinden alle insecten voedsel en een schuilplaats in je tuin.

Wil je toch vasthouden aan je kort gemaaide gazon? Prima. Probeer dan eens te maaien op een hogere stand. Zo maai je niet alle bloemen af, vermijd je mosvorming en krijgen dieren toch nog de kans om te schuilen in het gras. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte.

Tip 2: Geef ook de robotmaaier eens een dagje rust

Wil je toch regelmatig blijven maaien? Geef dan ook je robotmaaier eens een dagje rust. Elke dag maaien is namelijk heel slecht voor je gras, zeker tijdens droge periodes.

Wat met je gazon na Maai Mei Niet? Bekijk de tips om ecologisch en minder te maaien.
Liever niet te bont, hou het dan simpelweg bij klaver © Marc Verachtert

Tip 3: Zaai een biodivers zadenmengsel en plant bloembollen

Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar één vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden doorheen de tuin.

Wie regelmatig blijft maaien, kan kiezen voor planten die zelfs tot bloei komen als je wat meer maait, zoals klaver, brunel en madelief.

In het najaar kan je bloembollen planten zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar. Naast een prachtig uitzicht geven die bloemen ook voedsel voor de hommels, dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai er tot dan rond.

Tip 4: Kies voor insectvriendelijke struiken en bomen

Maak meteen je hele tuin insectvriendelijker en plant verschillende bomen en struiken, zo heb je het hele jaar door bloei. In het voorjaar bloeien wilg, sleedoorn en hazelaar, in de zomer neemt onder meer lavendel het over en hemelsleutel, koninginnekruid, laatbloeiende vlinderstruiken en klimop sluiten het jaar feestelijk af.

Bijen, vlinders en hommels zijn gek op lavendel. © pixabay

Tip 5: Vermijd pesticiden en meststoffen

Ze zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen. 


Meer weten over bloemen en kruiden in het gazon?

Naar het voorbeeld van Maai Mei Niet, kan je de natuur en het jouw vertrouwde gazon de kans geven om een thuis te worden voor kruiden en bloemen. Tips & tricks om zelf aan de slag te gaan vind je in Fence Tuinmagazine – editie 3 2022.

Bestel online & geniet van gratis verzending!


Bron: www.maaimeiniet.be

%d bloggers liken dit: