Wat ritselt daar in de struik?
Geef toe, de dag dat er een reiger in je tuin kwam vissen of dat bij valavond een kerkuil tegen je aanvloog, vergeet je nooit.
Hoe klein je tuin ook is, verrassingen kan je nooit uitsluiten. Zelfs in een piepkleine schooltuin zagen we ooit twee heuse houtsnippen, midden centrum Antwerpen. Maar je tuin herbergt vaak nog andere gasten die zich minder snel laten zien. Tenzij je er een oog voor hebt.
Kleine vogel, groot lawaai
Als we het hebben over de kleinste zangvogeltjes van onze avifauna dan denk je wellicht meteen aan het winterkoninkje. Terecht, dit klein bruin grut is amper 9,5 cm groot, van snavel tot staartpunt wel te verstaan. Hoe klein ook, in het voorjaar zorgt deze rakker voor het liedje met de meeste decibels. Steeds met een typische lange afsluitende roller. Onmiskenbaar en niet te missen.
Smulpaapje
Maar de winterkoning zelf heeft een verborgen bestaan. Af en toe geeft dit vogeltje met het kenmerkende opgerichte staartje zich bloot. Meestal als het in een gevecht is gewikkeld met een veel te grote langpootmug. In de lente zoeken ze ook naar de langzaam uitkomende insecten, vaak bij het tuinhok, stenen muren met klimop of houtvoorraden. Vergis je dan niet met de iets grotere
boomkruiper, die weliswaar ook een vergelijkbaar bruin verenpakje heeft met lichtere buik en vlekjes op vleugels en rug. Je zal wel meteen merken dat dit eerder een minispechtje is, minder uitgesproken dan de blauwe boomklever, maar toch.
Tjiftjaf voorbode van de lente
De lente is de periode waarbij veel kleine insecteneters terugkomen uit de zuiderse landen. Ook al zorgt de klimaatwijziging ervoor dat ze soms blijven overwinteren. De tjiftjaf is zo één van de geheimzinnige vogels die we wel horen, maar zo weinig zien.
Foto bovenaan: ©Frank Vassen (CC BY 2.0)
Lees meer over de gepluimde bewonertjes van je tuin in het juninummer van Fence!