Waterkers met scampi | Culinair

Waterkers kan je gemakkelijk zelf telen en smaakt bijzonder lekker bij heel wat gerechten. Ook in combinatie met scampi en rode quinoa is het een voltreffer. Probeer snel zelf dit heerlijke recept van chef-kok Dominique Vreven.

Boodschappenlijstje (4 personen)

  • 16 Black tiger scampi
  • 150 g rode quinoa
  • 300 g groente- of garnalenbouillon
  • 2 gele of groene wortelen
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotten
  • 1 koffielepel geelwortel (kurkuma)
  • 2 bussels waterkers
  • Voor de saus: 2 sjalotten, 1/2 geschilde courgette, 3 dl groentebouillon, een snuifje piment d’Espelette (grof gemalen chilipepers)

Bereidingswijze

Waterkerssaus

1. Stoof de sjalot en look glazig in een scheutje olijfolie. Voeg daar de bouillon aan toe samen met de courgette en laat het geheel 15 minuten doorkoken tot de courgette gaar is (de courgette dient om de saus te binden, dat kan ook met wat aardappel, koolrabi, pastinaak of aardpeer).

2. Neem nu de bussels waterkers en snij de blaadjes eraf door de volledige bussel in één keer net onder de bladvorming eraf te snijden. Verwijder de onderkant, snij de rest van de steeltjes in stukjes van 1 centimeter en was ze grondig. Laat ze uitlekken en doe ze bij het bouillonmengsel. Laat alles 5 minuten doorkoken en voeg er dan ¼ van de gewassen overgebleven blaadjes aan toe. Laat nog eens 1 minuutje koken, neem van het vuur en doe alles in een mixer-blender.

3. Maak er een gladde saus van en breng op smaak met wat zout en wat piment d’Espelette. Voeg er voor extra aroma een soeplepel heel fijn gesneden waterkersblad aan toe en zet opzij.

Scampi en rode quinoa

4. Ondertussen stoof je gedurende enkele minuten de worteltjes, look en de sjalotten in wat olijfolie. Voeg er de bouillon en de rode quinoa aan toe en laat alles zo’n 20 minuten koken, tot het gaar is. Tijdens de laatste minuut voeg je er de fijngesneden waterkersblaadjes aan toe. Hou er no een paar over om straks te garneren.

5. Bak nu de scampi op een hoog vuur onder toevoeging van een scheut olijfolie en kruid ze met kurkuma, peper en zout. Dit duurt slechts enkele minuten, afhankelijk van de grootte van je scampi. Om scampi lekker gebakken te krijgen, is het van groot belang dat je pan goed heet is en je ze kort dichtschroeit zonder ze te laten aanbranden. Een te zwakke hittebron zorgt voor fletse en taaie scampi.

6. Zijn de scampi klaar? Zet dan een inox ring op een voorverwarmd bord, vul die met de quinoa, schik de scampi erbij en giet een beetje van de saus erover. Garneer met de overgebleven takjes waterkers en/of bloemetjes van waterkers.

Klaar om te genieten!


Tekst: Dominique Vreven
Fotografie: Joris Luyten

%d bloggers liken dit: