De bloemen van ooievaarsbek zijn aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. © www.perennialpower.nl

Week van de Bij 2022: Minder beton, meer bijen!

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2022 organiseert het Departement Omgeving de negende editie van Week van de Bij. Met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’  wil de campagne het thema ontharding kracht bij zetten. Planten en bomen zorgen namelijk voor meer voedsel voor bijen. En dat is broodnodig, want de laatste jaren gaat het met de bestuivende insecten bergafwaarts.

Minder beton, meer bijen

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuivers van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

“De bij heeft het bijzonder moeilijk in Vlaanderen. Nochtans hebben we ze broodnodig. Onze beste bestuivers zijn een cruciale partner om groenten op ons bord te krijgen en voor een kleurrijke en aangename leefomgeving. Om bijen opnieuw alle kansen te geven, moeten we van Vlaanderen één grote bijentuin maken. Kortweg, minder beton en meer groen. Zowel op straat als in onze tuin”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Zo kan jij de bijen helpen!

Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn daarbij de sleutelwoorden. Voedsel kan je aanbieden in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten.

Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat. Voor de zandbijen is dat een doorlatende bodem. Vorm bijvoorbeeld je stenen oprit om tot een groene voortuin en maak zo een bijenoase. Of maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe. Ook de buurt en de passanten genieten mee en misschien geef je hen inspiratie om ook wat tegels uit te breken.

Bovengronds nestelende bijen help je met holle stengels en bijenhotels. Wist je dat een insectenhotel met de opening naar het zuiden het meest effectief is? Bijen warmen namelijk graag op in de zon.

Een overzicht van goede bijenplanten vind je hier.

www.weekvandebij.be

Week van de Bij 2022: zo help jij de bijen in jouw tuin.
© Week van de Bij 2022
%d bloggers liken dit: