Week van de Bij | 7 weetjes voor de tuinkampioen

Deze week is Week van de Bij. Dat vraagt om enkele interessante weetjes over deze onmisbare kriebelbeestjes, speciaal voor onze tuinkampioenen.

In de rubriek Tuinkampioen van Fence ontdekken kinderen de wondere wereld van de natuur. Is jouw kind een echte ontdekkingsreiziger? Houdt hij of zij van knutselen en zijn dieren de beste vrienden? En vooral… zijn er groene vingers aanwezig? Als het antwoord op deze vragen steeds ‘ja’ is, dan is jouw kind een echte tuinkampioen!

Tijdens Week van de Bij trakteren wij onze tuinkampioenen graag op enkele leuke weetjes.

7 weetjes over bijen

? Zonder bijen geen fruit of groenten! Ze vliegen van bloem tot bloem, drinken er nectar en plakken er stuifmeel aan hun achterpootjes, om dat op een volgende bloem achter te laten. Daarmee kan de plant nieuwe vruchten maken, want elke vrucht was ooit een bloem.

? Door een speciaal dansje op te voeren, wijzen bijen elkaar de weg naar de beste nectar.

? Een bij kan een vijfde van haar lichaamsgewicht meenemen en dat is heel wat. Als jij 25 kg weegt, zou jij 5 kg extra kunnen dragen.

? Een bij kan haar vleugels supersnel heen en weer bewegen: dat zorgt voor het zoemende geluid.

? Honing maken is vermoeiend: voor 1 kg honing moeten honingbijen zo’n miljoen keer uitvliegen.

? Per dag kan een honingbij tot wel 3.000 bloemen bezoeken!

? Je kan de bijen helpen door planten met veel nectar in de tuin te zetten. Dat begint al vroeg met krokussen en blauwe druifjes, en verder lavendel, goudsbloem, ooievaarsbek, salie, hemelsleutel en laat in het seizoen de bloempjes van de klimop.

Wil je meer weten over bijen?

  • Wilde Bijen Parade is een leerzaam en fantasierijk kinderboek. Het geeft de tuinkampioen een inkijkje in de wondere wereld van wilde bijen en bevat grote kleurrijke platen van 40 verschillende illustratoren die de bijen een warm hart toedragen.
  • www.weekvandebij.be

Week van de bij weetjes over bijen tuinkampioen kinderen tuinieren tuinplezier tuinidee tuininspiratie tuinliefhebbers tuinieren voor kids tuindieren beestjes bijtjes honing natuur tuin spel ontdekken leren kids kinderen bloemen planten Wilde Bijen Parade boek info tuininfo Fence Tuinmagazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Cecilia Debacker

%d bloggers liken dit: