Weekendtip: Sneeuwklokjesdagen in Arboretum Kalmthout

Elk jaar, en elk jaar méér en méér, bloeien de sneeuwklokjes van Arboretum Kalmthout uitbundig. Dit jaar mogen sneeuwklokjesliefhebbers corona-veilig genieten van dit winters hoogtepunt langs een uitgestrekt buitenparcours. Wie de arboretumtuin wil bezoeken, moet vooraf een ticket met tijdslot reserveren via de website.

Winterwandelen langs duizenden bloempjes

Vanaf het Valentijnsweekend kunnen bezoekers zich helemaal laten betoveren door bloeiende sneeuwklokjestapijten in de tuin van Arboretum Kalmthout. Op een uitgestippelde wandeling langs hagelwitte bloemkopjes, komen ze heel wat botanische en historische feiten te weten over de verschillende soorten Galanthus. Kinderen maken op hetzelfde parcours zijsprongetjes met hun speurkaart in de hand. Zij krijgen opdrachten én een beloning voor hun speurwerk achteraf.

De route- en informatiebordjes staan ondertussen uit en ook de sneeuwklokjes komen vastberaden tevoorschijn, al zijn ze dit weekend nog even bedekt onder een laag ijs en sneeuw. Met de zachtere temperaturen op komst, kunnen ze vanaf zondag hun Franse naam perce-neige alle eer aandoen en zich een weg doorheen de smeltende sneeuw zoeken.

In de agenda van fence tuinmagazine: Sneeuwklokjesdagen in arboretum Kalmthout. Heerlijk winterwandelen langs duizenden bloempjes. Met een speurtocht voor kinderen is dit de ideale activiteit voor tijdens de krokusvakantie.
Elk jaar komen duizenden sneeuwklokjes vrolijk tevoorschijn in de arboretumtuin, waar de uitgebreide collectie van botanische soorten en hun vele cultuurvariëteiten de grote diversiteit van dit winterbloeiertje tonen. © Arboretum Kalmthout

Zwevende mosbollen en antieke sneeuwklokpotten

Anders dan de vorige edities van het Sneeuwklokjesweekend, is er nu géén sneeuwklokjesverkoop voorzien, noch een tentoonstelling binnen. Maar het sneeuwklokjesparcours houdt verrassingen in, met 150 hangende sneeuwklokjes-kokedama’s bijvoorbeeld. Deze gebonden Japanse kunstwerkjes zien er uit als zwevende mosbollen waaruit sneeuwklokjes bloeien. Stuk voor stuk zijn ze met de hand gemaakt door de vrijwilligers van het arboretum.

Niet enkel in de lucht of te midden van borders, maar ook in potten voelen sneeuwklokjes zich thuis in het arboretum. Bezoekers krijgen enkele wondermooie antieke sneeuwklokpotten te zien in de vitrines van de Gloriëtte, het witte tuinprieel. En aan de Oude Loods, op een boogscheut van het tuinpad, kun je binnenkijken in etalages gevuld met sneeuwklokjes-curiosa en bijzondere sneeuwklokjes uit de arboretumcollectie.

In de agenda van fence tuinmagazine: Sneeuwklokjesdagen in arboretum Kalmthout. Heerlijk winterwandelen langs duizenden bloempjes. Met een speurtocht voor kinderen is dit de ideale activiteit voor tijdens de krokusvakantie.
Er hangen sneeuwklokjes in de lucht -en dat mag je letterlijk nemen- tijdens de Sneeuwklokjesdagen van Arboretum Kalmthout. © Arboretum Kalmthout

Tussen botanie en fantasie

Zou het toeval zijn dat precies in de periode van de Romantiek eind 18de  en in de volledige 19de eeuw de eerste sneeuwklokjesfans of galanthofielen opdoken? Het mysterie en de kracht van het schijnbaar fragiele witte bloempje in de winterkoude, de eenvoud en de natuurlijkheid … inspireerden verzamelaars om collecties met bijzondere sneeuwklokjes aan te leggen in hun eigen tuin.

Sneeuwklokjes bestaan er in honderden variëteiten, met soms bijzonder subtiele verschillen. Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van planten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. Bezoekers krijgen op hun wandeling enkele determinatietips voor beginners om er alvast mee van start te gaan.

Nobelprijs

Het kleine bolgewasje, dat kan bloeien van december tot eind februari, inspireerde niet alleen botanici, wetenschappers en kwekers, maar ook romantische en artistieke zielen van alle tijden. Louise Glück, de Amerikaanse dichteres en laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur van 2020, schreef een gedicht dat Snowdrops heet. Bezoekers kunnen er op hun wandeling van meegenieten en wegdromen bij andere fantasievolle gedachten, gevoelens en verbeeldingen over de sneeuwklok uit de kunstwereld.

In de agenda van fence tuinmagazine: Sneeuwklokjesdagen in arboretum Kalmthout. Heerlijk winterwandelen langs duizenden bloempjes. Met een speurtocht voor kinderen is dit de ideale activiteit voor tijdens de krokusvakantie.
Sneeuwklokjes duiken op in schilderijen, in talloze volksliedjes, kindergedichtjes en sprookjes. Het kleine bolgewasje blijft romantische zielen in alle tijden inspireren. © Arboretum Kalmthout

Speurkaart

Krokusvakantie? Het ideale moment om met de kinderen geen krokussen, maar wel sneeuwklokjes te ontdekken. Via een uitgestippelde wandeling – volg de sneeuwklokjespijlen – kom je enkele spannende, sportieve of fotogenieke uitdagingen voor kinderen tegen. Die hebben te maken met het fragiele winterbloeiertje.

Kunnen de kinderen alle vragen beantwoorden? Dan slepen ze een leuk cadeautje in de wacht waaraan ze thuis nog meer sneeuwklokjesplezier beleven. De speurkaart kost € 2,5 en is aan de balie te koop. Voor kinderen -12 jaar is de toegang tot de tuin gratis.

Meer info? www.arboretumkalmthout.be


Bezoektuin

In het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine staat nu een volledig artikel over Arboretum Kalmthout als bezoektuin. In het artikel lees je meer over de rijke geschiedenis van de tuin, hoe landschapsarchitecten een unieke stempel op te tuin drukten, de unieke collecties die te tuin te bieden heeft & wat er te beleven valt.

Benieuwd? Bestel hier Fence Tuinmagazine.

Het februarinummer van Fence Tuinmagazine is er! In dit magazine krijg je tips om tijdens het voorjaar aan de slag te gaan in de tuin. Met de leukste ideeën om van jouw tuin een paradijs te maken! Bovendien staat deze editie boordevol wandeltips om eropuit te trekken in eigen land. Nu verkrijgbaar in de boekenshop!

%d bloggers liken dit: