TuinplantenTuintips

Bloemenweide voor kleur, geur en nectar

Een bloemenweide spreekt tot de verbeelding, maakt mensen blij en geeft kleur aan je tuin. De laatste jaren zie je ze overal verschijnen: in tuinen, bij bedrijven, op scholen, in steden,… Bovendien brengt de rijkheid aan bloemen leven en variatie in onze omgeving. Ontdek hier onze tips om je eigen kleurrijke bloemenweide te creëren.

Het nut van een bloemenweide

Weg met de eentonigheid! Met een grote keuze aan bloemenmengsels kan je jouw tuin omtoveren tot een origineel afwisselend kleurig plaatje van in de vroege lente tot de vorst zijn intrede doet.

Naast het decoratieve aspect zijn bloemen ook enorm nuttig voor de natuur en de biodiversiteit. Bloemenmengsels dragen bij aan natuurbehoud doordat ze de verscheidenheid aan planten en dieren ondersteunen. Ze geven voeding, onderdak en bescherming aan vele dieren.

Bloemen bieden kleur, geur en nectar. Hier zijn de bestuivers (bijen, hommels en andere insecten) een heel jaar zoet mee. Vogels zijn dan weer verzot op de pitjes en zaden in uitgebloeide bloemen.

Weelderige bloemenweides geven kleur aan je tuin
Bloemenstrook in de fruittuin van Plantentuin Merksplas © Wout Oprins

Spontane wilde bloemenweide

Dit is de natuurlijkste, eenvoudigste en budgetvriendelijkste methode. De basis houdt in dat je de natuur haar gang laat gaan en zo weinig mogelijk ingrijpt. De beperking en tegelijk rijkdom van deze methode is dat het resultaat deels een verrassing zal zijn. Paardenbloem, gewone margriet, hondsdraf, kruipend
zennegroen en gewoon biggenkruid zijn de nectarkampioenen onder de wilde (on)kruiden.

Gezaaide bloemenweide: kies zelf kleur, hoogte en bloeitijd

Met een gezaaide bloemenweide kan je zelf gaan creëren naar jouw voorkeur.

Rode klaprozen kunnen prachtige velden vormen. Een fraaie oranje variant hierop is de Californische poppy. Mijn persoonlijke lievelingskleur is korenbloemblauw. De blauwe korenbloem, die door intensieve landbouw sinds enkele decennia uit onze landschappen verdwenen was, zie je terug meer en meer. Korenbloemvarianten in wit, roze en paars zijn trouwens ook voorhanden.

Wie graag roze ziet heeft keuze uit cosmea, zinnia, morgenster, nachtkoekoeksbloem en vele andere.
En ook gele tinten zijn in ruim assortiment ter beschikking: goudsbloem, klaprozen, ganzenbloem, jacobskruid

Weelderige bloemenweides geven kleur aan je tuin
Cosmea © Wout Oprins

In de hoogte van je bloemenweide kan je variëren van 10 cm tot 2 m en hoger. Mijn voorkeur geniet een niet te hoog bloemenveld (tot max 120 cm) dat niet plat ligt na een stevige windvlaag of regenbui. Ideaal is om een aantal stevige structuurbloemen mee in het mengsel te verwerken. Cosmea en zinnia lenen zich hier perfect toe. Zij blijven stevig rechtop staan en bieden mee steun aan de omringende bloemen.

De meeste bloemen in de weide bloeien slechts twee tot drie maanden, naargelang de soort. Het is dan de kunst om je mengeling zo samen te stellen dat je bloemen hebt in de kleuren, de hoogte en de bloeiperiode die jij verkiest. Door de juiste keuzes te maken kan je ervoor zorgen dat je van de prille lente in april tot aan de vorst in november (of soms zelfs december) bloemen hebt in je bloemenweide.

Een bloemenweide op jouw maat verandert het hele jaar door, elke twee weken ziet ze er anders uit! Je kan zelf een mengsel samenstellen of een mengsel kiezen dat in de handel al voorradig is.

De mooiste creaties bekom je door te combineren. Combinaties van één- en tweejarige met vaste planten kan tot hele mooie resultaten leiden. Hiermee kan je je creativiteit helemaal haar gang laten gaan. De schoonheid van de tuin wordt bepaald door de balans tussen de som van de delen.

MEER WETEN?
Het volledige artikel lees je in Fence Tuinmagazine – editie 2 2022. Bestel in één klik en geniet van gratis verzending!

%d bloggers liken dit: