Wees waakzaam voor de Aziatische Hoornaar

Wespen zijn op dit moment nog niet actief, maar de Aziatische Hoornaar wel! Voor tuiniers die nietsvermoedend op een nest van Hoornaars stoten, kan dit een ernstig veiligheidsrisico inhouden.

Handel preventief en onderwerp alle mogelijke nestplaatsen in jouw tuin aan een grondig onderzoek.

Wacht niet langer, controleer nu de nestplaatsen!

Ga actief op zoek naar potentiële schuilplaatsen van de Aziatische Hoornaar. De kleine, primaire nesten zijn vaak dicht bij huis te vinden waardoor ze makkelijk op te speuren zijn. In het nest huist de koningin; de werksters vliegen voortdurend af en aan met voedsel.

In deze periode van het jaar hangen de nesten vrij laag (2 à 3 m) boven de grond, in tuinhuizen, veranda’s, onder dakpannen. Ze vermenigvuldigen aan een zeer snel tempo en in grote getallen. Het merendeel van de kolonies verhuist in de zomer naar hoger gelegen plaatsen zoals bijvoorbeeld boomtoppen. Het is dus belangrijk dat je nu al op zoek gaat naar de nestplaatsen. Doordat ze nu nog laag hangen, zijn ze nog makkelijk waarneembaar.

Let op voor pijnlijke steken

Hoewel de Aziatische Hoornaar groter is dan de gewone wesp, zo’n 2 tot 3 cm, is hij toch niet gevaarlijker. Een Aziatische Hoornaar die niet in gezelschap van soortgenoten is, is ongevaarlijk. Maar in nabijheid van het nest kan hij erg defensief worden. Het is daarom raadzaam om uit de buurt van actieve nesten te blijven.

Net zoals de gewone wesp kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Mensen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn dus best extra alert. De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen is door de nesten te vernietigen.

www.groengroeien.be


Auteur: Bart Verelst – freelance redacteur bij Fence Tuinmagazine & auteur van Zakboek voor de Klimaattuin.

%d bloggers liken dit: