© pixabay

Weetjes over de nieuwsgierige ekster

Eksters zijn heel intelligente en vooral nieuwsgierige vogels; alles wat er ‘anders’ uitziet is voor hen interessant en willen ze bewaren. Wat weet jij al over de ekster? Ontdek in dit artikel zes leuke weetjes over deze tuinvogel.

Allemaal beestjes… Ekster in de kijker!

1. De ekster, een hippe vogel? Best wel, eigenlijk. Op het eerste gezicht lijkt hij gewoon zwart-wit, maar als je de kans krijgt om ‘m van dichterbij te zien, zal je merken dat er ook groen, blauw en paars in zijn verenkleed zitten, mét een hippe metallic-glans. En dan die lange ‘sleep’ (staart)!

2. Heb-je-me-gezien-type? Verstoppen doet hij zich zeker niet; hij is sinds enkele tientallen jaren graag in de buurt van mensen. Dus in je tuin, in het park of in landbouwgebied kun je ‘m niet missen. Vooral ook omdat hij zijn voedsel bijna altijd op de grond zoekt: kevers, andere insecten, muizen, eieren van kleine vogelsoorten…

3. Begenadigd zanger? Dat dan weer niet, eigenlijk. Zijn zang is eerder krassend en schor.

4. Dubbelganger? Er is niet echt een vogel waarmee je de ekster zou kunnen verwarren.

5 Blijver? De ekster is een standvogel, dat wil zeggen dat hij de winter in ons land doorbrengt.

6. Pikkedief? Er wordt gezegd dat eksters al wat blinkt naar hun nest verslepen. Dat is maar half waar. Eksters zijn heel nieuwsgierige vogels; alles wat er speciaal uitziet is voor hen interessant en willen ze bewaren. Maar stelen is dus zeker niet hun bedoeling.

Let op: zorg ervoor dat er geen plastic (vuilnis)zakken in je tuin liggen, of toch niet waar de eksters erbij kunnen. Deze zakken zijn voor de ekster niet veilig. Met zijn onbedwingbare nieuwsgierigheid, pikt hij ‘m namelijk graag kapot.

» Wist je dat…  je het jaarabonnement op Fence nu met korting kan bestellen?

Fence Tuinmagazine: De nieuwe editie van Fence Tuinmagazine is er! Editie 5 2021 herfst najaar september oktober tuin terras tuinieren moestuin groentetuin


Tekst: Cecilia Debacker

%d bloggers liken dit: