Weetjes over het winterkoninkje
Een winterkoninkje is zeker geen opvallend vogeltje, maar wel eentje dat je op de meest drukke plaatsen zal tegenkomen. Hij klinkt misschien stoer, toch kan hij verrassend uit de hoek komen. Kom hier meer te weten over de winterkoning.
1. Hippe vogel? Eigenlijk niet. Zijn verenkleed – lichtbruin en met een lichte streep boven zijn oogjes – is niet bepaald opvallend of flashy, en ook zijn kleine, spitse snavel en fijne pootjes zijn niet opvallend van kleur.
2. Heb-je-me-gezien-type? Bepaald schuw is hij niet. Je kunt ‘m het jaar rond zien op plekken waar genoeg groen te vinden is, dat dekking biedt voor zijn nest. Als dat voorhanden is, blijkt hij zelfs niet bang van tuinen in drukke stadscentra. Je herkent hem vooral aan zijn opstaand staartje en aan de manier waarop hij laag boven de grond van struik naar struik vliegt.
3. Begenadigd zanger? Dat zo’n klein vogeltje zo’n volume kan produceren! Zijn zang is echt luid en explosief en combineert heldere klanken met vrolijke trillers.
4. Dubbelganger? Dat opstaande staartje heeft geen enkele andere tuinvogel, en maakt ‘m dus uniek.
5. Blijver? De winterkoning is een standvogel en blijft dus ook in de wintermaanden in het land.
? Extra: ondanks zijn stoere naam, verdraagt het winterkoninkje echt niet veel koude. Veel winterkoninkjes overleven een strenge winter dan ook niet. Zijn favoriete voedsel – insecten, larven, kleine wormpjes en spinnetjes – is dan ook bijna niet voorhanden.
Meer weten over tuinvogels?
Ontdek dan dit gloednieuwe boek in de Fence Boekenshop: Zakboek voor de vogeltuin. Dit tuinboek helpt je om je buitenruimte om te toveren tot een waar paradijs voor vogels. Dit mag je verwachten:
› Tips om je tuin natuurlijk in te richten
› Advies over nestkasten, voederhulp,…
› Tips om vogels te herkennen en fotograferen
› Gedetailleerde info over meer dan 25 tuinvogels
› En zoveel meer.
» Lees hier meer over het Zakboek voor de vogeltuin.

Tekst: Cecilia Debacker