Wegwijs in kerstbomenland

De kerstboom is sinds mensenheugenis hét rekwisiet om de huiskamer, de winkel, het kantoor,…  tijdens de donkere kerstdagen van een gezellige sfeer te voorzien. Los van de bijbelse aandacht is de kerstboom hét centrum van de pakjes en geschenkjes, van sfeerlicht en smaakvolle decoratie. Hij verdient dan ook alle aandacht.

Kerstbomen worden in drie vormen verkocht: zonder wortelkluit, met wortelkluit (in zwart plastic, om uitdroging tegen te gaan) en in containers (zwarte plastic potten). De laatste is de meest

(c) Chantal de Bruijne

duurzame keuze maar kost ook het meest. Let wel. Een kerstboom heeft er, als hij verkoopsklaar is, al een leven van 8 tot 15 jaar op zitten. Kerstbomen in containers geven het mooiste resultaat in uw woonkamer: ze worden immers van meet af aan in goede teeltaarde gekweekt, ze ontwikkelen zich gelijkmatig tot een sterke standvastige boom en blijven mooi. Van alle kerstbomen zien ze het minst af qua transport en verplaatsing van buiten naar binnen en vice versa.

Om de kerstboom zolang mogelijk fris te houden en naaldval, of erger nog, uitdroging tegen te gaan (denk aan veiligheid) dient men op volgende punten te letten:

– schaf steeds een kwaliteitsvolle, mooie, goed gevulde kerstboom aan (te verkrijgen in de betere tuincentra of bij een boomkweker)

– plant de kerstboom best met kluit in een pot die vochtig genoeg is.

– hou de potkluit vochtig tijdens de periode dat de kerstboom in de huiskamer staat.

– tevens speelt de soort van kerstboom een belangrijke rol wat betreft de houdbaarheid. Op dat vlak is de gekende groene kerstboom (Picea abies) voorbijgestreefd. Tegenover deze soort hebben de P. omorika en de P. pungens fijnere naalden en mindere naalduitval, maar de soorten Abies nordmanniana en de A. koreana hebben beide vrijwel “geen” naaldverlies.

Soorten
De Abies nordmanniana is het neusje van de zalm. Deze boom die afkomstig is van de Kaukasus en het noordoosten van Turkije is de kerstboom van de toekomst. Deze spar heeft mooie dikke donkergroene naalden en een zeer mooie vorm. De zachte naalden die niet prikken vallen helemaal niet uit en erg belangrijk: zij veroorzaken ook geen prikkelende irritatie! De Nordman heeft dikke stevige takken, zodat je zonder probleem zwaardere kerstballen en versieringen in je boom kan hangen.

Door de tragere groei kan hij in de beste omstandigheden nog een jaar hergebruikt worden als kerstboom, mits het gaat om een boompje van 80 tot 100 cm. Het nadeel van de trage groei is dat deze boom wel iets hoger in prijs uitvalt dan de gewone kerstboom. De teeltduur van een boom van 1,5 m is 10 jaar, maar biedt dan wel een zeer kwaliteitsvol product. Maar als het een troost mag wezen: de meeste pakjes onder de boom kosten meer….

De Abies nordmanniana kan je ongetwijfeld de Rolls Royce onder de kerstbomen noemen. Aangezien onze kerstbomen in de pot gekweekt zijn kan je gerust zonder probleem deze boom méér dan een maand in huis houden. Gezaagde exemplaren blijven weken in prima conditie, zelfs zonder water!

De Abies korena is van dezelfde familie als de vorige. De voordelen van deze boom zijn gelijklopend. De Koreana heeft een slankere vorm en korte zachte naalden. De onderkant van de naalden hebben een zilverachtige kleur en de knoppen hebben een blinkend uitzicht. Het voordeel van deze slanke boom is dat hij minder plaats inneemt in de woning. De hergroei van de Koreana is ook zeer goed te noemen. De prijs van deze trage groeier bedraagt ongeveer hetzelfde als van de Nordman spar.

De Picea omorika, of ook Servische spar genoemd, wordt gekenmerkt door zijn zilverachtige kleur. Die dankt hij aan de witte onderzijde van de naalden. Hij heeft een slankere groei dan die van de gewone spar. De van nature zilverachtige kleur van de Servische spar zorgt ervoor dat hij een even geraffineerde als originele kerstboom is. Deze blauwe spar heeft ook iets minder naaldafval dan de gewone kerstboom.

De dwergsparren (Picea albertiana ‘Conica’ en Picea glauca ‘Conica’) zijn kegelvormige sparren en springen in het oog door hun kleine formaat. Ze worden daarom ook tafelboompjes genoemd. Ze doen uitstekend dienst op plaatsen waar weinig ruimte is, bijvoorbeeld een klein balkon of een tafel. Ze laten zich even goed opsmukken als grote bomen en brengen dezelfde kerstsfeer en -geur in huis. Een voordeel is dat u ze probleemloos in de tuin of in een bloembak kunt verplanten na de kerstperiode. De uitval is nul. Ze hebben alle eigenschappen van een grotere kerstboom en moeten op dezelfde manier verzorgd worden.

De tijd is voorbij om een afgeknotte kerstboom van het type Picea abies in de warme huiskamer te plaatsen en dagelijks de verloren dennennaalden op te vegen. Laat staan van het risico op woningbrand als gevolg van al te droge kerstsparren in huis. Veiligheid primeert boven alles!