Welkom in het rozenparadijs

Een bezoek aan Le jardin de Jean-Pierre et Jeanette in Quevaucamps. Mijnheer en mevrouw Debouvrie zijn al aan hun derde tuin toe. Net als bij de twee vorige spelen rozen hier een hoofdrol. Ontdek het bloemenparadijs.

Veelzijdige rozentuin

Eerst was er Le Doirier in Bruyelle bij Doornik (B), dan een tuin Soublecause in de Hautes-Pyrénées (Fr) en nu Jardin de Jean-Pierre et Jeanette in Quevaucamps. Mijnheer en mevrouw Debouvrie zijn aan hun derde tuin toe. In de tuin in Quevaucamps spelen rozen een nog belangrijkere hoofdrol dan in de twee eerdere tuinen. Toch is het Jean-Pierre en Jeannette niet om een collectie te doen, wel om de verscheidenheid van kleur en vorm. “Het zijn voornamelijk eenmaal bloeiende rozen”, verduidelijkt Jean-Pierre. “Andere tuinliefhebbers houden voornamelijk van doorbloeiers of herbloeiende rozen. Wij kiezen bewust voor de ziekteresistente, eenmaal bloeiende soorten. Ze bloeien éénmalig, maar zo uitbundig dat de tuin gevuld lijkt met plantenvuurwerk.”

De meerderheid van de ongeveer 60 soorten en selecties zijn heesterrozen, klim- en leirozen. Bikvangers daarbij zijn ‘Alden Biesen’, ‘Wartburg’, ‘Debutante’, en ‘Momo’. Zonder uitzondering zijn ze gegidst en geleid tegen door Jean-Pierre zelfgebouwde plantensteunen. Op hun klimtocht hebben ze gezelschap van onder andere ‘Princesse Diana’ en ‘Etoile Violette’, respectievelijk een Clematis texensis en Clematis viticella.

Tuintips

🌹 De rozelaars worden hier goed verzorgd. Elk voorjaar genieten ze een portie halfverteerde paardenmest aan hun voeten. “Paarden- en rundermest met stro is het best. Het is net krachtig genoeg om de planten te voeden en ze niet te forceren. Mest met zagemeel gebruiken we nooit! Het is een vergif voor de rozen!”

🌹 Eens per jaar krijgen alle rozen elk nog een handvol superfosfaat en patentkali mee. Het stimuleert hun gezonde groei en bloei en maakt het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig.

🌹 Snoeien doet het echtpaar als echt duo. Terwijl de een knipt, plooit de ander de tak weg. Idem voor het leiden en aanbinden. In tegenspraak tot de algemene tuinregels snoeien ze niet doorbloeiende rozen niet in het voorjaar. Ze beginnen er al aan in het najaar. “Als je wacht tot maart-april zijn de rozelaars al flink geschoten. Samen met het jonge groei knip je ineens kracht en dus ook bloemknoppen weg.”

🌹 Alle planten in de tuin kunnen genieten van een erg beschut microklimaat, met dank aan de muur die rondom rond loopt. De grond daarentegen is een zwakke schakel in het mooie tuingeheel. Hij bestaat voornamelijk uit zand. En dat, zo is geweten, houdt veel minder goed vocht en voeding vast dan klei. “We moeten dus wat kwistiger zijn met meststof. Het rendement hier is 30 procent lager weten we van een vriend-tuinexpert”. Ze hebben de situatie echter perfect onder controle. Tijdens ons bezoek in volle zomerperiode (2018), stonden de tuin en alle planten er schitterend bij.

Mouse neemt over…

Blikvanger in de tuin is de zitbank achteraan. Dit is de lievelingsplek van het echtpaar. Van hieruit hebben ze breeduit zicht op de hele achtertuin en de bewust ingeplante borders. Ze gidsen het zicht van links naar rechts en terug en laten daarbij alle planten optimaal tot hun recht komen.
De bank zelf staat fier geposteerd voor een bontbladige kornoelje, Cornus alternifolia ‘Argentea’. De rugleuning is hoog en rond gebogen. “We zagen zo’n bank bij een bed and breakfast tijdens een verre tuinenreis. Mijn man heeft die hier nagetekend en gebouwd.”

Mouse gidst ons verder. Noem Mouse gerust de tuinhond. Hij voelt zich hier niet alleen thuis, maar respecteert de tuin ook. Hij veroorzaakt geen schade aan gazons of planten, gaten graven doet hij niet en tussen de planten struinen alleen maar heel voorzichtig. Wat hij wel doet: muizen vangen en mollen op afstand houden. Die komen nooit meer in de tuin. Zo trots als een echte tuineigenaar gidst de hond ons richting miniboomgaard met laagstamfruitbomen. Ze worden succesvol ecologisch gezond gehouden, getuige de deltaval die fruitmotten vangt en de stut die takken ondersteunt omdat er zoveel fruit aanhangt.

Verderop ligt de moestuinhoek. “Een must voor elke tuineigenaar, want zijn dat niet allemaal genieters en dus ook lekkerbekken? Groenten uit eigen tuin hebben toch steeds meer smaak dan die je in de winkel koopt.” In de serre groeien lekkere zuiderse vruchten, terwijl andere groenten een plek kregen in moestuinbedden. Ze liggen licht verhoogd. “Het is een handig systeem waarbij je zonder dat je de grond vast trapt, gemakkelijk groenten en kruiden teelt en de tuin er altijd netjes bijligt.”


Tekst & fotografie: Marc Verachtert

%d bloggers liken dit: