EropuitWedstrijd

Win een bosbad in het Arboretum van Tervuren

Bosbaden (Shinrin-Yoku) zijn in Japan al jaren een traditie. Intussen is die traditie ook naar hier overgewaaid. Ingrid, natuurliefhebber en redacteur bij Fence, probeerde het uit. Zij ging bosbaden in het Arboretum van Tervuren. Wil jij ook eens een bosbad meemaken? Fence Tuinmagazine nodigt een 10-tal lezers uit om samen de natuur op een verrassende en prettige manier te beleven.

Laat de natuur tot je spreken

Onder begeleiding van Lena Van der Bruggen, natuurgids en gecertificeerd gids bosbaden, nam Ingrid deel aan een bosbad in het Arboretum van Tervuren. De briefing was duidelijk: breng stevig schoeisel mee en regenkledij afhankelijk van het weer. Een paraplu meebrengen is uit den boze. De bedoeling is immers om je volledig over te geven aan de natuurelementen.

“Als gids neem ik jullie mee op pad”, zegt Lena. “Probeer de radertjes in je hoofd uit te schakelen en ga naar je buikgevoel”. Onderweg kletsen met elkaar is uit den boze want dat zorgt er alleen maar voor dat je niet bij jezelf blijft, leren we.

Traag en in stilte lopen we achter onze gids. Binnen de kortste tijd zitten mijn wandelschoenen onder de modder. Wat verder voelt een ondergrond van naalden aan als een zacht tapijt onder mijn voeten. Door je pas te vertragen, te aarden en je zintuigen wakker te maken, kom je terug bij jezelf. “Het bos heet jullie welkom”, zegt Lena.

“Voor mij is het bos een beetje zoals familie bij wie je op bezoek gaat. De bomen, de dieren, alles vormt één grote familie. Ik kan er altijd terecht als ik verdrietig ben, als ik nood heb aan energie of raad. Als je vragen hebt, krijg je soms antwoorden.”

Wat later staan we in een cirkel en sluiten de ogen. Door de ogen te sluiten, staan al onze zintuigen op scherp. We voelen, luisteren naar en proeven de lucht in het bos. Ik begin zachtjes te geeuwen. “Dat is een goed teken. Het wil zeggen dat er dingen loskomen.”

“De natuur helpt je als je met een vraag zit of een moeilijke beslissing moet nemen. Stel je open en laat de natuur tot je spreken. Dat kan op allerlei manieren: een dier dat op je pad komt, steeds dezelfde boom of vogel. De natuur werkt op ons onderbewust niveau. Het is een spiegel voor jezelf. Soms komt het antwoord pas enkele dagen later. Een bosbad blijft immers nog nawerken.”

Beleef de natuur samen met Fence Tuinmagazine

Zou je, net zoals Ingrid, een bosbad willen meemaken? Fence Tuinmagazine nodigt een 10-tal lezers uit om samen de natuur op een verrassende en prettige manier te beleven.

Locatie: Arboretum van Tervuren
Datum: Het voorjaar van 2022. Voor de juiste datum, schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Praktisch: Een bosbad met gids duurt 2,5 à 3 uur en kan plaatsvinden in elk seizoen, behalve als het stormt. Je eindigt het bosbad met een thee uit het bos en een gezond biologisch tussendoortje.

? Wil je zeker mee? Stuur alvast een mail met motivatie naar [email protected].

www.boslucht.be
Instagram: @bos_lucht
Facebook: @boslucht

%d bloggers liken dit: