TuindierWedstrijd

Verwelkom mussen in je tuin met een mussenflat [AFGELOPEN]

We hebben twee soorten mussen in de Lage Landen. Of drie, als we even een wetenschappelijke uitschuiver mogen maken. Twee van de drie zijn flinke rakkers die een opvallende verschijning zijn, terwijl de laatste, ‘valse’ mus een meer verborgen bewoner van onze tuin is.

Huismus, de echte straatrakker

De huismus kent wellicht iedereen. Deze mus komt natuurlijk ook wel op het platteland voor, maar is toch meer een bewoner van een versteende omgeving. Je vindt hem in en om huizen en bedrijfsgebouwen en dit betekent dat de huismus zijn naam allerminst gestolen heeft.

Vroeger zag je deze vogels overal. De tijd van paard en koets moet voor deze tsjilpende straatrakkers een hoogtijd zijn geweest. Ze deden zich dan tegoed aan de niet verteerde zaden en granen in paardenuitwerpselen. Later ging deze cultuurvolger zich wat meer toeleggen op landbouwoverschotten. Daarom worden ze niet altijd graag gezien, ook al voederen de oudervogels hun jongen met enorme massa’s bladluizen. In de zomer zullen huismussen zich ook tegoed doen aan andere insecten en vlinders, waarvoor ze flink wat luchtacrobatie over hebben om ze te pakken te krijgen.

Het getsjilp van mussen is de natuurlijke muziek van de stad, waarbij ze in koor zingen met de gierende gierzwaluwen. De huismus heeft het wel niet zo gemakkelijk de laatste decennia. Rondom het huis is het veel te hygiënisch geworden, er zijn te veel biociden waardoor er geen aanbod is aan bladluizen en ook de nooit eerder vertoonde isolatiegolf in onze huizen is voor hen eerder een nadeel dan een voordeel.

Wil jij de huismus een nest bieden in jouw tuin? Het is een kleine moeite om een mussenflat aan de gevel te hangen. Zorg er dan wel voor dat er geen katten bij kunnen en dat de middagzon de eieren of het kroost niet kookt.

Mussenflat met 3 nestcompartimenten
Mussenflat met 3 nestcompartimenten © Esschert Design

Fence Tuinmagazine mag vier mussenflats van het merk Esschert Design wegschenken. Vul snel het formulier met wedstrijdvraag in en waag je kans! Deelnemen kan tot en met zondag 24 april 2022.

[DEZE WEDSTRIJD IS AFGELOPEN. DE WINNAARS WERDEN PERSOONLIJK GECONTACTEERD VIA E-MAIL : CAROLINE LACROIX, DELPHINE GILLET, BIRTHE BREUGELMANS, SARAH DE GREYT]

Meer weten over mussen in de tuin?

In Fence Tuinmagazine – editie 2 2022 vertelt redacteur Dirk Vercammen je alles over de verschillende soorten mussen in de Lage Landen. Je bestelt het magazine nu in de Fence Boekenshop met gratis verzending! Klik hier om snel naar de shop te gaan.

Door deel te nemen aan de wedstrijd, ga je automatisch akkoord met het wedstrijdreglement.

%d bloggers liken dit: