© Wim Dirckx

Winter aan de waterkant

Verscholen in het hart van Haspengouw vinden we de ideale plek voor een wondermooie winterwandeling: de oevers van provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. Een prachtige omgeving om heerlijk tot rust te komen en je batterijen op te laden.

Provinciedomein Het Vinne is gelegen in Vlaams-Brabant, geschurkt tegen de Limburgse provinciegrens. Een gerestaureerde hoeve doet dienst als ontmoetingscentrum en cafetaria. Daar wachten Nicole Smeyers en Jos Ingels ons op, beide vrijwilligers bij Natuurpunt Zoutleeuw en Linter. Vandaag nemen ze ons mee op sleeptouw in dit wondermooie gebied.

Nieuwe spelers op de grasmat

Nicole trekt ons mee een steil oplopende holle weg in. Ze wil ons een stukje geschiedenis laten zien. “Dit is een Franksische motte”, vertelt Nicole. “Een strategisch uitzichtpunt dat de middeleeuwers bouwden om de regio te kunnen verdedigen tegen vijandelijke stammen.”

Bovenop het plateau zie je waarom dit de fruitstreek wordt genoemd: laagstam- en hoogstamboomgaarden wisselen elkaar af. In de lente staan de bloemenakkers ook nog in bloei. Ooit lag hier een voetbalplein, maar toen de club ermee ophield, werd het grasveld in samenwerking met het Regionaal Landschap omgevormd tot een hoogstamboomgaard. Vandaag zijn het schapen van lokale landbouwers die de grasmat onveilig maken en tussen de statige fruitbomen dribbelen.

Dolce Far Niente

“Het Vinne is het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen”, weet Nicole, “een natuurlijke kom die gevormd werd tijdens de laatste ijstijden.” De imposante waterplas glinstert prachtig in de zachte winterzon. Vlak boven het wateroppervlak zie je kleine stompjes van populieren. Die werden ooit geplant door een luciferfabriek. “Een beetje een bizar richt, maar kikkers zien er de ideale plekjes in om te zonnebaden”, weet Jos.

“Ook voor vogels is het Vinne intussen een topgebied: vanuit de drie vogelkijkhutten kan je hier kleine en grote zilverreigers, kokmeeuwen, aalscholvers en wilde zwanen gadeslaan.” Op verschillende plaatsen rond het meer is de natuurlijke verbossing met eiken en berken intussen volop bezig.

Fence Tuinmagazine is dé gids en inspiratiebron voor iedere tuinier die houdt van bloemen, planten, biologisch moestuinieren, tuindieren en nog veel meer. In de nieuwste Fence geven we je tips om eropuit te trekken op eigen bodem. Wat dacht je van een bezoekje aan provinciedomein Het Vinne voor een winterwandeling?
© Wim Dirckx

Op eigen bodem

Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw is het hele jaar door alle dagen geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Breng je zelf een bezoek aan dit mooie domein? Deel je foto’s met de hashtag #fencetuinmagazine, tag @fencetuinmagazine in je foto’s en wie weet zie je jouw foto binnenkort terug op onze social media.

Vind je een andere leuke uitstap of verborgen parel die je graag wil delen met je medelezers? Laat het ons weten via [email protected]

» Meer wandeltips vind je in de nieuwe fence!

Het februarinummer van Fence Tuinmagazine is er! In dit magazine krijg je tips om tijdens het voorjaar aan de slag te gaan in de tuin. Met de leukste ideeën om van jouw tuin een paradijs te maken! Bovendien staat deze editie boordevol wandeltips om eropuit te trekken in eigen land. Nu verkrijgbaar in de boekenshop!


Tekst: Hendrik Moeremans (Natuurpunt)
Fotografie: Hendrik Moeremans en Wim Dirckx

%d bloggers liken dit: