Klimop © Pixabay

Wintergroene bodembedekkers in de tuin

De winter is in aantocht. Gelukkig is het najaar een prima periode om nog nieuwe planten, struiken en bomen in de tuin te zetten. Zo zijn er heel wat sterke, wintergroene bodembedekkers met een mooi of opvallend blad. Je kan ze planten zolang het overdag niet vriest en de grond nog niet bevroren is.

5 wintergroene bodembedekkers voor je tuin

Schaduwkruid (Pachysandra) is ijzersterk, heeft leerachtig, glanzend groen of bont blad en bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. Zoals de naam al aangeeft doet hij het goed in (half)schaduw.

Maagdenpalm (Vinca) vormt een wintergroen tapijt en bloeit in het voorjaar met witte of violette bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) wordt iets hoger en krijgt iets grotere bladeren en bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). De maagdenpalm doet het ook goed in de schaduw, maar bloeit dan iets minder uitbundig.

Mansoor (Asarum) heeft glanzend, donkergroen niervormig blad en gedijt in (half)schaduw.

Dovenetel (Lamium) is er in verschillende soorten. Met bont, licht of donkergroen blad en roze, witte of paarse bloemen die bijen aantrekken. Deze bodembedekker doet het goed in de halfschaduw. Hij kan woekeren, maar je trekt hem heel makkelijk uit de grond, zelfs met wortel.

Klimop is vooral bekend als klimplant, maar je kunt deze ook over de grond laten kruipen. De plant is zo sterk dat je hem een woekeraar kunt noemen. Daarom snoei  je hem af en toe best even bij voordat hij de boel overneemt. De afgeknipte ranken kun je vervolgens in een boeket verwerken, voor binnen of op de tuintafel. Er is trouwens ook een struikvormige – eveneens wintergroene – klimop.

Deze laagblijvers zijn verkrijgbaar bij Groendekor en andere tuincentra.


Bron: www.groendekor.be

%d bloggers liken dit: