Winterprei begint in juli
In de moestuin is het nu vooral oogsten geblazen. Al kunnen er nog wel bladgewassen, kolen en wortels gezaaid worden, de focus vandaag ligt op winterprei. Als je het goed doet, kan je deze prei van januari tot april oogsten. Perfect voor hartverwarmende soepen deze winter!
Bij winterprei begint alles met plantgoed. Heb je zelf niet kunnen voorzaaien? Niet getreurd. Op (bio)markten of Google vind je vast wel enkele telers waar je bij terecht kan. Belangrijk om weten is dat je aan de slag moet gaan met prei die de dikte van een potlood heeft. Eens je deze preitjes gevonden hebt, kan je aan de slag.
Prei zaaien in de moestuin
Zo doe je het:
Begin alvast met diepe putten te maken. Ongeveer 15 centimeter is voldoende. De putten mogen iets breder zijn dan de prei zelf. Gebruik hiervoor een speciale pootstok of de steel van je schup, hark, schoffel,… dat is de ideale breedte. Belangrijk is dat je nu 10 centimeter tussen elke plant laat. Zo kunnen ze later uitgroeien tot stevige, brede planten. Leg nu in elk gat een preitje met het groen naar boven en de wortels naar beneden.
Tijd voor water. Giet voorzichtig met een gieter zonder sproeikop in het gat. Langzaam maar zeker zie je het gat dichtslibben. Help eventueel je prei om mooi rechtop te staan. Met de zomermaanden voor de deur is het wel belangrijk dat je regelmatig water blijft geven. Zeker in lange periodes van droogte. Prei staat graag vochtig.
Tot slot bedek je je prei best nog even met een insectengaas. Zo ben je 100% zeker dat de preivlieg zich niet tegoed gaat doen aan je pas aangeplante preitjes.
Mulchen rondom de prei kan, maar moet niet. Het grote voordeel is dat de bodem dan wat luchtiger en losser blijft zodat de prei later makkelijker geoogst kan worden. Oogst trouwens ook enkel de prei die je nodig hebt. Alle andere prei mag je gerust in de grond laten staan.
Meer moestuintips? Bestel het boek ‘Mijn Oogst’ van wim Lybaert nu in de bookshop van Fence voor maar €29.