Winters pompoengebakje | Culinair

Chef-kok Dominique Vreven (restaurant ’t Vlierhof) schotelt ons weer wat lekkers uit eigen moestuin voor.

Bijzondere Pompoenen
Najaar is pompoentijd! Deze heerlijke vruchten hebben de hele zomer liggen blinken in de tuin en werden de voorbije weken massaal geoogst. In de keuken zijn ze erg veelzijdig. Chef-kok Dominique maakt een lekker pompoengebakje.

Boodschappenlijstje voor één taart

  • 200 g zacht pompoenvlees in blokjes gesneden van ong 2 cm.
  • 1 soeplepel lopende honing
  • 1 theelepel  Hoeveboter
  • 50 g amandelpoeder
  • 20 g lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel fijngehakte citroenverbena
  • 80 g platte kaas
  • 1 plak bladerdeeg ter grote van je taartvorm (25-30 cm doorsnede)
  • 300 g vast pompoenvlees in mooie blokjes versneden van ongeveer 2 cm
  • 1 soeplepel fijne kristalsuiker
  • 1 soeplepel geroosterde pompoenpitten (de pitjes langzaam verwarmen tot ze lichtjes verkleuren en gedeeltelijk openspringen)

Hoe maak je een pompoengebakje?
Verwarm voorzichtig de zachte pompoenblokjes met een koffielepel boter, een soeplepel honing en een weinig water totdat je een lichte puree krijgt. Vermeng in een kommetje het amandelpoeder, de bruine suiker, het ei, de gember, de citroenverbena en de platte kaas tot een egaal mengsel. Meng dit door de afgekoelde puree en zet even opzij.

Versnij de vaste pompoen in kleine blokjes en zet ze even aan de kant. Rol het bladerdeeg uit tot iets groter dan je taartvorm (ongeveer 25 cm doormeter) en leg dit in de goed ingeboterde vorm en prik er met een vork gaatjes in. Leg er een vel bakpapier op en verzwaar het geheel met een gewicht (vroeger gebruikte men hier bonen voor) en bak de vorm ‘blind’ in 20 minuten op 185 °C. Haal hem eruit en laat 10 minuten afkoelen.

Bestrijk de taartbodem met het pompoenmengsel en verdeel daar de pompoenblokjes over. Bestrooi het geheel met de fijne kristalsuiker en geroosterde pompoenpitten en zet in de oven op 180 °C gedurende 20 minuten. Haal de taart uit en laat ze even rusten. Versnij ze en bestrooi ze met poedersuiker.

keuken koken culinair recept pompoen pomoengebakje lekker herfst winter gerecht Dominique Vreven
© Joris Luyten

Tekst: Dominique Vreven
Fotografie:  Joris Luyten

%d bloggers liken dit: