© VLAM

Wintertoppers, ze bestaan!

Terwijl de meeste vaste planten zich in de winter niet laten zien, zijn er enkele dappere exemplaren die de kou trotseren. Wanneer de rest van de tuin in winterrust is, zorgen zij voor flinke portie kleur!

Vroege bloeiers

De Helleborus, ook wel kerstroos genoemd , is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.

Bergenia heeft een wintergroen blad dat bij veel cultivars roodpaars of roze kleurt. Bij ‘Silberlicht’ blijft het frisgroen en bij ‘Abendglut’ wordt het warmbruin. De planten bloeien prachtig met trossen roze, witte of lichtrode bloemen (kan al vanaf januari).

Groenblijvers

Veel wolfsmelksoorten (Euphorbia) zijn wintergroen. Je herkent ze aan het witte melksap dat uit de afgesneden stengels vloeit. Een van de mooiste is de amandelwolfsmelk (Euphorbia amygdaloides ‘Pupurea’). Liriope muscari is vorstgevoelig, maar wel groenblijvend. Dek het smalle, grasachtige blad tijdens vorstperiodes wat af. In augustus-september geniet je van prachtige, lila-paarse bloemtrossen.

Een longkruidsoort, Pulmonaria rubra, heeft hetzelfde zacht behaarde uiterlijk als andere soorten longkruid, maar het ongevlekte, lichtgroene blad blijft ’s winters aan de planten. ‘Redstart’ bloeit helderrood in maart-april.

%d bloggers liken dit: