Wisley Garden, de tempel van de Britse tuin
Wisley is het paradepaardje van de Royal Horticultural Society. Het is de favoriete tuin van de Britten die hier zowel komen wandelen als nieuwe combinaties van bloemen, siergrassen en heesters ontdekken.
De Royal Horticultural Society is de eerste organisatie ter wereld die werd opgericht om tuinieren en tuinbouw in Groot-Brittannië te promoten en speelt een sleutelrol in de lange geschiedenis van de Britse tuinen. Dankzij de vier vlaggenschiptuinen (Wisley in Surrey, Rosemoor in Devon, Hyde Hall in Essex en Harlow Carr in Yorkshire), de plantenshows waarvan de bekendste de Chelsea Flower Show is die jaarlijks plaatsvindt in mei, de publicaties en de vele activiteiten inspireert de RHS reeds twee eeuwen lang tuiniers van over de hele wereld.
De RHS werd opgericht in 1804 als ‘The Horticultural Society of London’ en verkreeg haar huidige naam door een koninklijk charter dat haar in 1861 werd toegekend onder de hoge bescherming van hare majesteit Koningin Victoria. In 1921 opende de vereniging haar eerste tuin in Chiswick House en integreerde in het park planten die in China en Amerika waren ontdekt. De Society wenste zich dichter bij de hoofdstad te vestigen en verhuisde in 1861 naar Londen waar ze haar intrek nam op de site van het huidige Kensington Museum van Wetenschappen, in een nieuwe siertuin bedoeld om bloemenshows te organiseren. Twintig jaar later werd het project evenwel afgeblazen wegens te duur. De RHS huisvestte haar hoofdkwartier dan op Vincent Square in Londen, maar ging voor haar tuin op zoek naar een groter terrein, ver weg van de Londense smog. In 1903 schenkt Sir Thomas Hanbury, een bijzonder gefortuneerd Brits zakenman en filantroop, hen het domein van Wisley in het graafschap Surrey. In 1904 is de verhuis van Chiswick naar Wisley een feit, precies op tijd om het honderdjarig bestaan van de Society te vieren.
Het domein van Wisley
Wisley is een uitzonderlijke tuin die volop inspiratie biedt. Hier vind je zowat alles: van borders met gigantische bloemen tot wilde percelen, rotstuinen, een boomgaard, een moestuin en prachtig onderhout. Toen de RHS eigenaar werd van het domein, was er reeds een tuin die was aangelegd door George Ferguson Wilson, een Londense industriële chemicus die naam had gemaakt als kweker van fruit en orchideeën.
Lees verder in het oktobernummer van Fence