Witloof eten met Loofje
Witloof is erg geliefd bij volwassenen maar nog vrij onbekend bij kinderen. Daar wil VLAM verandering in brengen met behulp van een nieuw figuurtje, Loofje, dat haalbare kindvriendelijke witloofrecepten aanprijst.
Wil je jouw keukenhelden laten kennismaken met witloof? Probeer dan volgende tips eens uit:
- Geef de gerechten een leuke naam. Witloofraketten, witloofpiraten en rodeowitloof zijn de max!
- Verzacht de bittere smaak door onderaan de kegel uit de kern te snijden.
- Kinderen kijken naar de vorm. Blokjes smaken anders dan reepjes.
- Ga samen kopen en koken. Je kinderen zullen veel gewilliger zijn om hun zelfbereide schotel te proberen.
- Maak de porties niet te groot. Extra opscheppen kan altijd nog.
- Maak het kleurig met wortelen, rode paprika of frisse maïs.
- Maak het zoeter met pompoen, kerstomaten of appel.
- Kook witloof niet plat. Een crunchy beet is zoveel lekkerder.
- Test de rijke variatie aan bereidingsmogelijkheden met witloof: in soep, met dip, gegratineerd, in puree, rauw, gekarameliseerd… Valt het ene gerechtje niet in de smaak, dan probeer je een andere bereiding. Heb geduld: pas na acht keer vinden jonge smullers een nieuwe smaak ok.
Wat je beter vermijd:
– Je kind verplichten iets te eten wat het niet wil. Vraag wel minstens eens te proeven.
– Zeggen dat het gezond is. Gezond is voor kinderen immers vaak synoniem voor ‘niet lekker’.
Nog meer kookinspiratie voor groot en klein vind je op witloofvanbijons.be.