Word jij 100 jaar dankzij groene vingers?

Tuinieren zou wel eens dé hobby kunnen zijn voor een lang leven.

Dan Buettner voerde onderzoek uit op vijf plaatsen in de wereld waar mensen aanzienlijk ouder worden: Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Sardinië in Italië, Icaria in Griekenland en Loma Linda in Californië.

De mensen die hier wonen delen een aantal bijzondere eigenschappen: zo bestaat er een hecht sociaal ondersteuningsnetwerk, hebben ze dagelijkse bewegingsgewoonten en eten ze vooral plantaardige maaltijden. Maar ze delen nog een onverwachte overeenkomst: de oudere mensen in deze gebieden tuinieren allemaal tot op hoge leeftijd, tot 80 of 90 jaar en zelfs langer.

Onderzoek

Een buitenbezigheid met gemiddelde fysieke inspanning wordt al langer gelinkt aan een langer leven. Daarnaast zijn de fysieke en mentale voordelen van tuinieren al meermaals beschreven.

In een recente Nederlandse studie daarenboven werden proefpersonen na een stressvolle taak opgesplitst in 2 groepen. Een groep zou binnen lezen, de andere mocht een halfuurtje tuinieren. Niet alleen had deze laatste groep achteraf minder stresshormoon (cortisol) in het lichaam, ook voelden zij zich “volledig hersteld” van de stresserende opdracht.

Eeuweling

Dokter Bradley Willcox van de Universiteit van Hawaii bestudeert dan weer de eeuwelingen uit Okinawa, een Japans dorp met de meeste 100-jarigen ter wereld, namelijk 50 per 100.000. Wat blijkt? Veel inwoners blijven er kleine tuintjes onderhouden tot op hoge leeftijd.

Amerikaanse vorsers vergeleken het sterftecijfer onder landbouwers dan weer met dat van de totale bevolking. Conclusie? Boeren (lees: mensen die vaak op het veld werken) overlijden minder als gevolg van kanker, hartziekte of diabetes.

Wat meer tuinieren lijkt ons dus hét goede voornemen voor het nieuwe jaar!

%d bloggers liken dit: