Wordt Belgische Dorpslinde Europese Boom van het Jaar?

De dorpslinde van de Wetterse deelgemeente Massemen is een van de zestien bomen die deze maand verkozen kan worden tot Europese boom van het jaar. Uit zeven Vlaamse en Brusselse bomen werd de dorpslinde met meer dan 6500 stemmen verkozen tot Belgische Boom van het Jaar 2016.

Vanaf 1 februari neemt deze Belgische Boom van het Jaar het op tegen 15 andere bomen uit heel Europa. Vorig jaar won Bulgarije met meer dan 72.000 stemmen, en dit jaar zal de competitie nog steviger zijn. De gehele maand februari kan ieder zijn stem uitbrengen, waarbij er dit jaar niet op één maar twee bomen gestemd kan worden.

De bedoeling van de verkiezing van de Europese Boom van het Jaar is om het publiek op interessante oude bomen te attenderen, die een belangrijke natuurlijke en culturele rijkdom bezitten, die wij horen te waarderen en beschermen. Bij de Europese Boom van het Jaar is, in tegenstelling tot andere verkiezingen, staat niet de schoonheid, grootte of leeftijd centraal, maar het verhaal en de relatie met mensen. De wedstrijd zoekt met name bomen die een integraal onderdeel zijn geworden van een bredere gemeenschap.

De Dorpslinde van Massemen werd genomineerd voor de Boom van het Jaar Wedstrijd 2016 door Benedicte Vispoel, die deze bijzondere boom maar al te graag in de schijnwerpers wil plaatsen voor de Europese wedstrijd: “Ik ben bijzonder fier dat onze linde België mag vertegenwoordigen in een wedstrijd waarin het ecologische en cultureel belang van gemeenschapsbomen centraal staat. Wat de uitslag ook wordt, het is absoluut een eer voor onze linde om in dit indrukwekkend lijstje majestueuze, bijzondere bomen te mogen staan”. Deze unieke veteraanboom wordt inderdaad gekoesterd in Massemen. Zijn knoestige stammen, zijn holle binnenkant en zijn wollige lenteblaren zijn de stille getuigen van een rijke geschiedenis. Hij kreunde van schrik toen de Massemse kerk in 1645 in lichterlaaie stond, hij vierde feest met de Heren van Massemen toen het dorp een prinsdom werd in 1650 en hij zag hoe de Franskiljons verdreven werden in 1798. Deze linde verspreidt een heerlijk parfum, prijkt op menig schilderij en nog steeds ontluikt er nieuwe liefde onder de bladeren. De boom is niet alleen de trots van het dorp, maar ook de Gouverneur Oost-Vlaanderen, Jan Briers, is onder de indruk; “De knoestige holle dorpslinde van Massemen, een 400 jaar oude knapperd!”.

Stemmen kan via www.treeoftheyear.org.