© Agnès Pirlot

Zaai een veelkleurige zomer

Wil jij je tuin in een recordtijd laten bloeien? Zaai dan eenjarige bloemen. Deze magische planten zijn makkelijk te kweken en geven in één seizoen een overvloed aan bloemen.

Dit moet je weten over eenjarige bloemen

Eenjarige bloemen ontkiemen, ontwikkelen en bloeien in hetzelfde jaar en verdwijnen dan aan het einde van het zomerseizoen. Ze versieren plantenbakken, bloeien langs een pad, vullen de leegtes in de bloembedden en bloemperken, en fleuren een stuk dijk of de rand van de moestuin op.

Hun bloeiperiode concentreert zich vooral in het hartje van de zomer, de periode wanneer we dromen van een kleurrijke tuin, terwijl meerjarige bloemen schaars zijn. Sommige bloemen met een langzamere groei moeten eind maart in een kwekerij worden gezaaid en worden eerst overgeplant voordat ze op hun uiteindelijke plek terechtkomen. De andere kunnen direct in volle grond worden gezaaid. Het is belangrijk om daarmee te wachten tot de grond is opgewarmd, want in koude, vochtige grond kunnen de zaden verdorren.

Zaaien onder een bak of in de serre

Eenjarige bloemen kan je vroegtijdig zaaien onder een bak of in de serre, vanaf eind maart. Dat is essentieel voor bloemen met een lange teeltcyclus, die meer warmte nodig hebben. Denk maar aan ageratum, impatiens, cleome (kattensnor), gaillardia…

 Ter plaatse zaaien

Sommige winterharde eenjarige zaaien vaak op natuurlijke wijze opnieuw uit. Als de winter niet te streng of te nat is, ontkiemen ze voor de winter en overleven ze soms tot de volgende lente. Meestal blijft het zaad in een soort van wachtmodus en kiemt het massaal tijdens de eerste zonnige dagen, wanneer de grond warm is. Dit is het geval bij klaprozen, korenbloem, welriekende lathyrus, bernagie…. Als ze zich goed voelen, zullen ze zich daarna spontaan opnieuw uitzaaien.

Het volledige artikel werd gepubliceerd in Fence Tuinmagazine 01 2021Bestel makkelijk online!

%d bloggers liken dit: