Zeldzame paddenstoel in Rivierenhof: vorige vondst is 170 jaar geleden

In een serre in het Rivierenhofpark in Deurne zijn 28 bijzondere aardsterren aangetroffen. Na extra onderzoek bleek het te gaan om Geastrum welwitschii, een superzeldzame soort die nog maar één keer eerder in Europa werd gevonden, en dat is al 170 jaar geleden.

Geastrum welwitschii is in Europa alleen bekend van een vondst van Friedrich Welwitsch uit 1848 (waarschijnlijk in een bloempot in de botanische tuin van Lissabon). In het zuiden van de VS is de soort ook gevonden. Maar deze vondst is dus pas de tweede van Europa.

Aardsterren

Het was op 28 oktober dat domeinwachter Rens Hendrickx de groep aardsterren ontdekte in de serres van het Rivierenhof. Niels Ryckeboer, validator voor de aardsterrenfamilie, wist meteen dat het om iets speciaals ging. Om de aardsterren correct te kunnen determineren, bracht hij een bezoek aan de serres en zamelde enkele exemplaren in. De openvouwende slippen kwamen centraal volledig los van de zwamvloklaag maar aan de uiteinden van de slippen bleven ze vasthangen aan de zwamvlok.

Bijkomend onderzoek nodig

Eerst werd ervan uitgegaan dat het om tuinaardsterren ging. Toch bleven er een aantal zaken wringen.

Het verlossende antwoord kwam van de Nederlandse aardsterrenspecialist Leo Jalink. Nadat hij enkele gedroogde exemplaren onderzocht, kwam hij tot de slotsom dat het hier niet om de uiterst zeldzame tuinaardster gaat maar om de nog zeldzamere zwam Geastrum welwitschii.

%d bloggers liken dit: