Zeldzame reuzenaronskelk in bloei

In de Plantentuin van Gent bloeit gedurende 48 uur een reuzenaronskelk (Amorphaophallus Titanum). Deze Aronskelk werd opgekweekt uit vruchten die rechtstreeks vanuit Sumatra werden opgestuurd. 

Gisteren bloeiden de vrouwelijke bloemen, vandaag zijn de mannelijke bloemen aan de beurt. De reusachtige bloem verspreidt een onaangename geur, maar dat weerhoudt de talrijke geïnteresseerden niet om een bezoekje aan de Plantentuin te brengen. Ook vandaag kan je de plant nog tot 20u bezoeken, of via de webcam bekijken.

De levenscyclus van de reusachtige plant verloopt in rustperiodes. De onderzoekers van de Plantentuin in Gent halen de knol tijdens elke rustperiode uit de grond om deze te meten, te wegen, te ontsmetten en terug in de grond te plaatsen. Na een aantal weken verschijnt dan een nieuw blad, dat gedurende enkele maanden voortleeft.

Tijdens elke groeifase verdubbelt de knol in gewicht – bij het huidige exemplaar woog de knol na het vijfde blad 22 kilogram! In de periode tussen september 2014 en juni 2015 hield de plant zich wel héél erg rustig… om begin juni dan toch te beginnen bloeien.

Wie graag meer weet over aronskelken, kan er hier meer over lezen.

%d bloggers liken dit: