Zo behandel je tuinhout

Je kan de levensduur van je tuinmeubels makkelijk verlengen door het hout elk jaar goed te behandelen. Alleen zo is het bestand tegen regen, sneeuw en hete zon. De beste periode om je houten meubilair te behandelen is bij droog en warm weer.

Welke behandeling je tuinmeubelen moeten krijgen, hangt af van de houtsoort. Zo zijn teak eik, bankirai, acacia of ceder graag geziene houtsoorten in de tuin. Zij zijn van nature duurzaam en makkelijk te onderhouden.

Hoe begin je eraan?

Begin allereerst met een schone lei. Neem een warm zeepbadje en een proper doekje en maak alles schoon. Belangrijk daarbij is dat je het meubilair minstens 24 uur laat opdrogen alvorens je aan de slag gaat met andere producten.

Bij de volgende stap check je even of al het materiaal nog in goede staat is. Merk je ergens houtschilfers of een ruwer oppervlak op? Ga deze dan te lijf met een zacht schuurpapiertje. Veeg alles even af met een droge doek.

Nu is het tijd voor de echte bescherming: het oliën van het hout. Gebruik hiervoor een propere borstel of doek om een dunne laag op het tuinmeubilair aan te brengen. Overdrijf zeker niet met de olie. Wrijf steeds met de houtnerven mee. Roestende delen kan je eventueel vervangen, aangezien deze kleur kunnen afgeven.

Dek het tuinhout af

Voorkomen is steeds beter dan genezen. Ook al bescherm je je tuinspullen enorm goed tegen weer en wind, het is natuurlijk nog beter om ze op een plek te zetten waar ze beschut staan. Heb je ze dus niet nodig en heb je plaats in een tuinhuis of onder een afdak? Dan is dat de ideale plek voor je spullen. Als je geen afgedekte plaats hebt, kan je ook gewoon tuinhoezen aankopen om alle meubelen te bedekken. Zo geniet je nog lang na van je tuinmeubilair!

%d bloggers liken dit: