Winterharde planten © mooiwatplantendoen.nl

Zo help je jouw tuinplanten de winter te overleven

Wil jij ervoor zorgen dat de planten in je tuin, op je terras of balkon de winter goed doorkomen? Winterharde plant of niet: met deze tips help jij je tuinplanten de winter te overleven!

Winterharde planten, wat is dat?

Winterharde planten zijn vaste planten, heesters of coniferen die je in de winter gewoon buiten kunt laten staan. De wortels kunnen namelijk tegen vorst en de bovengrondse delen – zoals bladeren – soms ook. Sommige winterharde planten verliezen wel hun bladeren, maar die komen in de lente gewoon weer terug.

Enkele voorbeelden van winterharde planten zijn Blauw schapengras, Vlinderstruik, Blauwe spirea en Hortensia.

Niet alle winterharde planten zijn even winterhard. Sommige planten kunnen best tegen een stootje, maar bevriezen als het lang en stevig vriest. Bescherm vaste planten bij aanhoudende vorst door ze uit de wind te houden en af te dekken met een vliesdoek of een plantenhoes. 

Wat doe je met niet-winterharde planten?

Veel potplanten zijn niet winterhard, omdat de wortels minder goed tegen de kou beschermd zijn dan een plant die in de volle grond staat. Daarnaast zijn veel potplanten exotische exemplaren die niet gewend zijn aan lage temperaturen.

Niet-winterharde planten laat je het liefst overwinteren in een kas of serre.
❀ Zorg voor een koude kas waarin de temperatuur niet onder de vijf graden komt.
❀ Zet de potten liever niet op de grond, maar op een paar stukken isolerende ondervloer of op schappen.
❀ Zorg ervoor dat er geen takken tegen het glas of een muur aankomen.

Kas-omstandigheden kan je ook nabootsen in een koele kamer, een kelder, berging, garage, zolder of schuur. Nadeel is dat de lucht in de meeste van die plekken vaak net iets te droog is en er niet genoeg licht naar binnen komt. Kijk hier dus goed naar voordat je bepaalt welke ruimte je tot plantenopvang om gaat bouwen.

In de winter zijn de meeste potplanten in rust. Dat betekent dat ze geen plantenvoeding nodig hebben en weinig water. Bladverliezende planten houd je bijna droog. Bladhoudende planten verdampen ook tijdens de rustperiode vocht en gedijen het beste op een iets vochtige kluit.

Een andere optie is om de planten buiten te laten staan met een goede bescherming.
❀ Omwikkel de plantenpot met noppenfolie of doe er een speciale hoes omheen.
❀ Wikkel de plant in een vliesdoek, of doe er een plantenhoes omheen.

Gaat het hard en lang vriezen? Dan is het misschien toch een goed idee om binnen opzoek te gaan naar een plekje voor je niet-winterharde planten.

Ook interessant voor jou:


Bron: www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: