Zo houd je het gazon in topconditie

In de zomervakantie wil je volop genieten van je tuin. Een mooi stukje gazon hoort daar ook bij. Met de zon die er dagenlang op schijnt, is het niet makkelijk om ervoor te zorgen dat het gras mooi groen blijft. Gelukkig zijn er enkele trucjes om je gazon in optimale conditie te houden.

Door de warmte van de zon en de regelmatige regenbuien lijkt het alsof je gras elke week enkele centimeters groeit. Dat is geen optische illusie. Gras durft al eens groeispurtjes te nemen. Hou het daarom vooral een beetje onder controle en haal regelmatig je grasmachine uit je tuinhuis om je gazon te onderhouden. Maar probeer dit enkel ’s avonds te doen bij warm weer. Op deze manier vermijd je dat je gras begint uit te drogen door hoge verdamping. Door de verse wonden die een grassprietje ervaart, gaat hij namelijk sneller zijn vocht afgeven waardoor je gras sneller uitdroogt.
Probeer ook om je gras niet te kort af te maaien. 4 à 5 cm is ideaal in de zomermaanden.

Komen er een tijdje geen buien meer aan? Dan is het geen slecht idee om op voorhand zelf wat regenwater op te vangen en je gazon af en toe te besproeien. Het water kan dan mooi in de grond dringen en je gras zal minder snel de neiging hebben om ros te worden.Komt er daarentegen een regenachtige periode aan? Jammer van je dagen in de tuin maar het is een ideaal moment om je gazon extra te voeden en te laten herstellen. Nu je er naar alle waarschijnlijkheid toch niet op gaat stappen, kun je het maar beter een beetje bemesten met kunstmest. Doe dit vooral in een zachte, regenachtige periode. Tijdens hittegolven heb je kans dat de kunstmest je gazon gaat verbranden.

%d bloggers liken dit: