Zo leg je een prairietuin aan

Hou jij ook wel van een natuurlijke en wild ogende tuin met veel grassen en kleurrijke bloemen? Lees snel verder en ontdek alle tips voor een weelderige prairietuin.

Wist je dat prairietuinen of – borders vaak sterk zelfredzaam zijn en goed bestand zijn tegen droogte? Ideaal met die warme, droge zomers waar we steeds vaker mee geconfronteerd worden. Kleurenpracht en klimaatproof?! Wij zijn alvast fan!

Wat is een prairietuin?

De prairietuin is een trend die overgewaaid is uit Amerika. Je kan het een beetje vergelijken met een bloemenweide die grotendeels bestaat uit een uitgebreide mix van siergrassen en planten. Prairieplanten zijn overigens heel sterke planten die zeer gemakkelijk zijn in onderhoud. Een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde prairietuin: zon!  Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Zorg er dus voor dat je prairietuin of – border minstens 6u zon krijgt.

Fence Tuinmagazine: Tips voor het aanleggen van een prairietuin
© unsplash

De voordelen van een prairietuin

 • Het is een gemakkelijke en natuurlijke vorm van tuinieren.
 • Het vraagt zeer weinig onderhoud.
 • Je hebt van juni tot oktober kleur in je tuin.
 • Je prairietuin blijft alle seizoenen mooi.
 • Het bestaat uit zeer zelfredzame en ijzersterke planten die tegen een stootje kunnen.
 • Je moet veel minder water geven wat een mooie besparing oplevert.
 • Het trekt enorm veel vlinders, bijen en andere insecten aan.

Wat maakt een prairietuin klimaatbestendig?

Prairieplanten en grassen moeten vechten om behoud van hun plaats en gaan met elkaar een evenwicht aan. Dit maakt dat ze heel diep wortelen en zelf op zoek gaan naar water en voedingsstoffen om goed te overleven met als gevolg dat ze heel goed tegen de droogte kunnen. Naast verschillende grassoorten en prairieplanten die goed in vochtige en natte omstandigheden gedijen zijn er ook veel droogteminnende prairieplanten beschikbaar. Ideaal in ons veranderende klimaat. Dat maakt een prairietuin zo duurzaam.

Hoe begin je eraan?

1. Kies een zonnige plek in de tuin.
2. Steek de oude grasmat af en verwijder alle wortels van woekerend onkruid.
3. Bouw de border op van laag naar hoog, maar durf ook hier en daar hoge en lage groepen in te passen.
4. Kies op klei -of leemgrond voor planten uit de hooggrasprairie. Op eerder arme bodem en zandgrond kies je best voor planten van de laaggrasprairie. Plant de prairieplanten dichter bij elkaar dan voor normaal tuingebruik. Vraag eventueel advies aan je tuinaannemer.
5. Leg mulch tussen de planten. Kies voor stropellets, pijnboomschors, schelpengruis of lavakorrels. Dit gaat de groei van onkruid tegen en ze voorkomen verdamping zodat de planten een langere periode zonder water kunnen.
6. Steekt er het eerste jaar toch hier en daar onkruid op, geef het dan geen kans stevig in te wortelen. Geef vooral aandacht aan heermoes, zevenblad en akkerwinde want dit zijn stuk voor stuk woekerende onkruiden.

Musthaves voor jouw prairietuin

 • Melica ciliata (wimperparelgras): een siergras tot 50 cm met grijsgroen blad en witte aren die crème verkleuren.
 • Panicum Virgatum (vingergras): een sterke klimmer tot een 1m met heldergroene aren die mooi verkleuren in de herfst.
 • Stipa Tenuissima (Vedergras): een prachtige grassoort met groene smalle aren. Zeer decoratief en blijft ook in de winter mooi om naar te kijken. Hoogte varieert tussen een 40 à 50 cm. Door de wind gaat het gras ‘golven’
 • Verbena Bonariensis (ijzerhard): een langbloeiende plant die tot wel 1m50 hoog kunnen worden. Ze hebben trosvormige lila-achtige bloemen die kunnen bloemen tot de herfst en zaaien gemakkelijk uit.
 • Agastache (drop-of anijsplant): bloeit van juli tot september met sterk geurende lila kleurige bloemaren. Vlinders en bijen zijn verzot op deze plant.
 • Echinacea (rode zonnehoed): Bloeit van juli tot september met roze of witte bloemen.
 • Monarda fistulosa (bergamot): bloeit van juli tot september met kransvormige lilabloempjes en wordt tot 80 cm groot. Deze plant is sterk geurend.
 • Lysimachia ‘Firecracker’ (wederik): vaste plant met donkerbruin blad en lichtgele bloemen die tot 90 cm hoog kan worden. Bloeit in volle zomer en vormt uitlopers.
Op naar een bloeiende tuin waar je het hele jaar geniet van hebt!

%d bloggers liken dit: