Zo pel je tomaten

Nu we allemaal massaal tomaten aan het oogsten zijn, is het een goed moment om uit te leggen hoe je deze vrucht kan pellen. Tomaten zijn namelijk vaak aangenamer om te eten zonder vel. Met dit trucje kan je je tomaten uit de moestuin snel en makkelijk ontvellen.

Het vel van de tomaat is perfect eetbaar, maar soms is het gewoon aangenamer om ze zonder vel te eten. Bijvoorbeeld als je ze gebruikt om soep en tomatensauzen van te maken. Het tomatenvel lost namelijk niet of moeilijk op in vloeistoffen. Dan blijven er pellen achter in je sauzen of soep. Ook voor andere gerechten, zoals een tomaat-garnaal of tomaten in een slaatje, kan het lekker zijn om je tomaat te ontvellen. Het is geen must, maar wel plezierig in de mond. Bovendien is het ook amper werk.

Zo ga je aan de slag:

  1. Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook.
  2. Neem een scherp mes en maak een kruis in de bolle kant van de tomaten.
  3. Wanneer het water kookt, dompel je de tomaten 10 tot 30 seconden (afhankelijk van de grootte) onder tot je het velletje aan de kruisjes los ziet komen.
  4. Haal de tomaten uit het water en laat ze schrikken in ijskoud water. Gebruik eventueel enkele ijsblokjes om het water goed koud te maken.
  5. Nu kun je de pel er heel makkelijk afhalen met een fijn mesje of gewoon met je handen.

Voilà, je tomaat is klaar voor saus, soep of een heerlijke tomaat-garnaal!

%d bloggers liken dit: