Zo wordt jouw moestuin een paradijs voor dieren

Je moestuin krioelt van het leven. Met het blote oog neem je nog geen vijf procent waar van wat er leeft. Er zijn verschillende tactieken om van je moestuin een dierenparadijs te maken, zonder dat jouw oogst daaronder hoeft te lijden. Een van de vele mogelijkheden: zorg voor goede buren.

Tactiek: Zorg voor goede buren in de moestuin

Sommige planten zijn ideale buren. Plant ze naast elkaar en ze versterken elkaar. Het bekendste voorbeeld zijn uien en wortelen. Staan deze zij aan zij, dan vindt de beruchte wortelvlieg zijn geliefde slachtoffer niet meer terug.

Ook Afrikaantjes zijn goede buren in je moestuin. Ze worden ook wel eens stinkertjes genoemd omdat hun geur niet altijd even aangenaam is. Niet voor ons, maar ook niet voor aaltjes, de witte tomatenvlieg en mieren. Plant ze in de buurt van aardappelen, aardbeien, bieten en tomaten. Ook ondergronds scheiden de wortels stoffen af die aaltjes op afstand houden. Het maakt je moestuin dus niet enkel minder aantrekkelijk voor boosdoeners, maar ook fleuriger.

Een ander goed, maar minder gekend voorbeeld is de zonnebloem. Deze zonnebloem kijkt net als maïs en boontjes hoog boven de rest uit. Plant al deze planten tegelijk aan en je zult merken dat je vogels aantrekt, maar dat ze altijd de voorkeur geven aan de pitten van de zonnebloemen. De aandacht afleiden is een heerlijke tactiek om in je moestuin het verschil te maken.
Ook de Oost-Indische kers heeft deze geweldige eigenschap. Het is een plant die weelderig groeit in zowat elke moestuin en zwarte bonenluizen aantrekt, net als een magneet bij ijzer. Ideaal voor je boontjes dus.

Voorbeelden van goede buren:

? Aardappel – munt, maïs, spinazie
? Aardbei – knoflook, spinazie, wortel
? Rode biet – kool, radijs, ui
? Radijs – aardbei, erwt, kool
? Sla – aardbei, dille, kool
? Tomaat – sla, peterselie, prei
? Tuinboon – kool, sla, spinazie
? Wortel – bieslook, dille, erwt

Een tip uit Fence Tuinmagazine editie 2 2020. Editie gemist? Bestel hier makkelijk in de boekenshop.

%d bloggers liken dit: