Zo zorg je ervoor dat jouw gazon weer herstelt

Weken aan een stuk ligt het kwik al te schommelen rond de 30 graden. Heerlijk die zomerse temperaturen, alleen voor het gazon is dat wat minder fijn. Waar begin juni het gazon nog mooi groen zag, kleurt het gras vandaag geel/bruin en zijn er heel wat dorre plekken te vinden in het gazon. Het sproeiverbod in veel regio’s komt de kwaliteit van het gazon natuurlijk ook niet ten goede. Gaat dit ooit nog goedkomen vraag je je wellicht af? Geen nood, we vertellen je hoe je met enkele simpele handelingen ervoor zorgt dat jouw gazon er na de zomer weer helemaal bovenop komt. Mits je onderstaande tips goed opvolgt.

 1. Laat die regen maar komen
  Vanaf donderdag wordt er gedurende een aantal dagen weer opnieuw regen verwacht. Het gazon zal dankbaar zijn. Laat de natuur haar werk doen en het gazon deze regen goed opnemen.
 2. Gazon verticuteren en verbrand gras uitharken
  Na deze regen en nadat het gazon weer wat gedroogd is, kun je aan de slag met je gazon. Start met het verwijderen van het dode gras zodat de bovenste laag bodem kan verluchten en er makkelijker bijgezaaid kan worden. Zorg ervoor dat je al de verbrande plekken goed onder handen neemt zodat het gazon zich ten volle kan herstellen. Voor het beste resultaat gebruik je best een verticuteerapparaat of een hark.
 3. Kale plekken doorzaaien
  Het opnieuw inzaaien of bijzaaien van kale plekken heet doorzaaien. Bij het herstellen van jouw grasmat is het belangrijk dat het graszaad vooral snel kiemt. Strooi het zaad goed uit over de kale plek en druk de zaadjes zachtjes aan, maar dek het vooral niet af met bijvoorbeeld grond.
  Het beste moment om te zaaien is bij weinig wind, omdat de zaadjes anders zouden wegwaaien. Ook is het slim om te zaaien vlak voor een goeie regenbui. Graszaad moet namelijk tot de ontkieming vochtig blijven.
 4. Boosten met wat extra meststof
  Om het graszaad een extra boost te geven kun je wat extra meststoffen over het gazon strooien. Indien je met de hand strooit, zorg er dan voor dat je de mest evenredig verdeeld over de totale oppervlakte en dat je niet te veel mest gebruikt. Als je niet evenredig strooit kan er namelijk kleurverschil optreden.
  Kunstmest strooi je het best in de vooravond op een droog gazon. Plan het bemesten liefst voorafgaand aan een goede regenbui zodat de korreltjes goed tussen de grassprieten naar beneden vallen en niet al te veel plakken aan de grassprietjes. Er zijn veel verschillende soorten meststof maar kies in dit geval (droogte) voor meststoffen met een hoog gehalte aan kalium.
 5. Geregeld maaien
  Van zodra het gras is hersteld is, is goed onderhoud cruciaal. Maai het gras geregeld, verticuteer, zaai en bemest. Zo kun je blijven genieten van een mooi groen gazon.

Bron: Robomow

%d bloggers liken dit: