Zonnepanelen

“Heb je al de sesamzaadjes geroosterd?” vraagt Doña Rosa, mijn buurvrouw en moeder van tien kinderen waarvan er vijf nu in Amerika werken. Hoe klein en tenger dat ze ook is, ze weet van aanpakken.

“ Ja hoor, en de 10 kg tomaten en 2 kg chilipepers ook”. Aan haar lachende blik neem ik aan dat ze mijn ironisch antwoord heeft begrepen. Ik weet nog altijd niet hoe ik met houtskool op een ijzeren pit die hoeveelheden voedsel kan verwerken tot een overheerlijke pipian. Morgen ontvangt Casita de Barro een leger studenten architectuur en ingenieurs van de privé-universiteit Tecnológico de Monterrey voor een workshop zonnepanelen maken. We verwachten ook dat mecaniciens en elektriciens uit het dorp zullen deelnemen. Elke dag dat de zon de aarde verschroeit in deze droge periode van het jaar, voelt aan als een verloren kans in het tijdperk van hernieuwbare energie. En nu het schooltje Nicancalli na 4 jaar ook over elektriciteit beschikt, willen we alle kansen benutten om op een duurzame manier werkzaam te zijn. Een financiële motivatie hebben we niet; de regering subsidieert enorm het energieverbruik in de dorpen waardoor we slechts een schamele 10 euro om de twee maanden betalen. Maar hier kan verandering in komen met de privatisering van de olieontginning in Mexico. 

Casita de Barro ziet dit als een uitdaging om met de jongeren van het dorp en hun families na te denken over de toekomst. Families beschikken nu nog over grond om basisgewassen te telen en er is de traditie om kippen, varkens en koeien te houden in de achtertuinen. Als de jongeren dit als een rijkdom kunnen zien, en aandacht beginnen te besteden aan de duurzaamheid van hun praktijken, dan beschikken ze over de nodige ingrediënten om levenskwaliteit te garanderen. Daar heb je meteen de drie pijlers van Casita de Barro. ‘Ser’ zijn (integreren van duurzame technieken in ons eigen bestaan), ‘compartir’ delen (via het educatief programma delen we onze ervaringen in dit duurzaam leven) en ‘crear’ creëren (in samenwerking met universiteiten zoeken we naar vormen om de duurzame technologieën toegankelijk te maken). Vandaar dat grote keramieken potten op het vuur staan want vandaag creëren we en hopen we dat verschillende families van het dorp er baat bij hebben. En…een gevulde maag doet wonderen. 

Ina

Wil je het project van Ina steunen? Surf naar www.solidariteit-mexico.be.

%d bloggers liken dit: