Zorgeloos op vakantie: wat met mijn moestuin?

Droog, oh zo droog! Er gaat haast geen zomer voorbij of boeren en tuinders zuchten onder de zon en het gebrek aan regen. Het kan zijn dat er morgen een flinke bui valt of dat het daarna weer tien dagen onafgebroken regent – maar in de zomermaanden weet je het nooit zeker. Wil je graag zonder zorgen op vakantie vertrekken en je tuin met een gerust gemoed achterlaten, hou dan rekening met enkele tips die het goed doen in de moestuin van Hex.

Je vooTips van gust_juli141rzorgen nemen tegen langdurige droogte doe je eigenlijk al vanaf het begin van het seizoen, wanneer je begint met het zaaien en planten van de gewassen. Het is nu misschien te laat voor dit jaar, maar laat je dan volgend jaar zeker leiden door dit advies. Bij het zaaien geven we hier in de moestuin van Hex water in de zaaivoor alvorens we de zaden er in strooien en gaan afdekken. We geven geen water bovenop het zaaibed. Het vocht dat in de grond zit doet door condensatie de zaden ontkiemen en de jong gevormde wortel daalt met het inzakkende vocht mee in de diepte van de bodem. Ook bij het planten van het kweekgoed gaan we op deze manier te werk. Het water wordt gegeven in het plantgat. We geven het even de tijd om in de bodem te zakken. We planten de groente in de modder en sluiten het plantgat. Als de plant de kans heeft om met het indalende vocht zijn wortels optimaal naar beneden te ontwikkelen – daar waar de vochthoudende bodemlagen zich bevinden – zal hij gedijen en sterker staan in tijden van droogte.

Wat je zeker niet mag doen is je jonge plantgoed gaan verwennen door steeds opnieuw aan de oppervlakte water te gaan bijgeven. Het wortelgestel zal zich slechts oppervlakkig gaan ontwikkelen in de bovenste zone en nooit de diepere lagen bereiken. Het gevolg zal zijn dat je groenten, van zodra je stopt met begieten en het regent niet, op een periode van enkele dagen tot een week reeds gaan slap hangen van de dorst.

Mulchen tegen verdampingTips van gust_juli143
Water ontsnapt voortdurend aan de bodem door verdamping door de kieren en de poriën van de grond. Er zijn twee manieren om de verdamping van het bodemwater tegen te gaan. Eén is het voortdurend bewerken van de toplaag. Dat kan met de schoffel of met een drietandje. Door de bovenste laag steeds te beroeren voorkom je dat de aarde kieren gaat vormen.
De tweede manier, is veel minder arbeidsintensief en ideaal voor de tuinier of tuinierster die ook graag op vakantie gaat. We gaan de de bodem afdekken metmulchmateriaal. Dit kan een laag stro zijn, hooi, houtsnippers, gazonmaaisel of zelfs stukken bruin karton. Een bijkomend voordeel van deze techniek van bodembedekking is dat er haast geen onkruid meer kiemt op je groentebedden. Een moestuin die netjes is afgedekt kan je zonder veel problemen veertien dagen zonder onderhoud achterlaten.

Wat met containerplanten?
Moeilijker zijn natuurlijk alle potplanten, en het plantgoed dat voor je vertrek toch nog niet geplant geraakte. Hiervoor kan je een beroep doen op je buurman of -vrouw om een oogje in het zeil te houden, maar met een aantal ingrepen kan je de risico’s ernstig beperken. Hier op Hex hebben we de gewoonte om alle containerplanten die nog niet onmiddellijk hun bestemming hebben met de pot in te graven in een daarvoor voorzien bed van zanderige grond. Door de koelte van de bodem zullen ze minder snel gaan uitdrogen. Let wel, zorg ervoor dat ze tot aan de rand ondergegraven zitten. Zet dan het hele bed flink nat en dek de bovenkant van de potten af met bladeren of een andermulchmateriaal.

Doe-het-zelf bewateringTips van gust_juli144
Voor je serreplantjes zijn er andere bijzondere technieken om ze langere tijd van water te voorzien.  Er bestaan in de handel watermatten die tot meerdere etmalen het water kunnen vasthouden. Je kan ook eenvoudig zelf gaan knutselen met een emmer water en een bol dik garen. Groepeer je plantjes rond de gevulde emmer. Knip van het garen strengen die je aan de ene kant in de potjes van de planten duwt, terwijl het andere eind op de bodem van de emmer komt te liggen. Door het proces van cohesiekrachten trekt het water vanzelf uit de emmer, zo in de plantpotjes.

Vergeet ten slotte ook je oogst niet. Pluk bijvoorbeeld alle erwten, rijpe tomaten en courgetten – zij blijven toch geen veertien dagen meer goed. Deel ze uit of verwerk ze voor bewaring. Of je nodigt familie of buren uit om te komen plukken tijdens je afwezigheid.

 

%d bloggers liken dit: